Tri nova pravila
26

Uvedena revolucionarna promjena pravila u UFC-u u cilju zaštite boraca

E. B.
Foto: UFC
Foto: UFC
Revolucionarna promjena pravila desila se u UFC-u, a koja se tiču privremenih prekida borbe zbog uboda u oko i sudara glavama, a sve u cilju zaštite boraca.

Na sudijskoj konferenciji, koja se održava svake godine u Las Vegasu, donesene su velike promjene koje bi trebale unaprijediti MMA sport.

Promijenjeno je pravilo uslijed nenamjernog faula ili sudara glavama, gdje je borac posječen. Sada će cutman moći ući u sred runde i nastojati da pomogne ranjenom borcu. Ranije je borac morao da čeka kraj runde da bi dobio takvu pomoć.

Veoma važna promjena desila se u situacijama kad jedan borac drugog nenamjerno prstom.

Sada više ljekar neće ulaziti i odmah uperavati lampicu u oko borca, neposredno nakon uboda u oko. Borac će imati od 60 do 90 sekundi sa ljekarom, koji će pokusati stavljanjem leda na oko poboljšati situaciju, a zatim još do 5 minuta odmoriti prije nego ga fizijatar pita da li može nastaviti borbu i testirati njegovo vidno polje. Ranije je ljekar odmah pristupao provjeri i brzo nakon toga donosio odluku o nastavku.

Također, promijenjeno je pravilo o restartu nakon faula, upozorenja ili doktorskog pregleda.

Ukoliko borac u dominantnoj poziciji načini faul - gubi poziciju. Sa druge strane, ako borac u nepovoljnoj poziciji to učini, oduzima mu se poen, dobija upozorenje, a borba se resetuje u poziciji u kojoj su bili.