Neumoljiva pravila
219

Ukoliko Kličko zatraži revanš, Joshua će ostati bez IBF pojasa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Anthony Joshua je nedavno u spektakularnom meču nokautirao Vladimira Klička i osvojio je titule prvaka svijeta u IBF, WBA i WBO organizacijama.

U ugovoru koji je potpisan prije borbe piše da Kličko ima pravo zatražiti revanš ukoliko izgubi.

Nakon meča Ukrajinac nije želio odgovoriti na pitanje da li će iskoristiti tu klauzulu. Ukoliko se odluči na taj korak, dobio bi mogućnost vratiti u svoje vlasništvo samo dva od tri pojasa.

Naime, prema neumoljivim pravilima IBF-a, Joshua se mora boriti protiv prvog izazivača na njihovoj listi Kubrata Puleva.

Podsjetimo, iz istog razloga IBF je oduzeo pojas i Tysonu Furyju koji je savladao Klička, a potom je Ukrajinac zatražio revanš.

Joshuin promoter Edde Hearn je izjavio kako će Joshua u ring definitivno krajem ove godine.

"Joshua će se vratiti u ring u oktobru ili novembru. Što se tiče eventualne borbe sa Pulevom, pregovori s njim i IBF-om još traju. Joshua se ne želi odreći tog pojasa, ali ako Kličko iskoristi opciju za revanš, predat ćemo pojas nazad", rekao je Hearn i dodao:

"IBF ima neka svoja pravila koja slijepo slijedi. Pokušavamo se s Pulevom dogovoriti da on odradi borbu za privremeni IBF pojas, a pobjednik tog duela bi se borio kasnije s Joshuom", rekao je Hearn.