Prvak Commonwealtha
0

Fury je tokom bokserske karijere svojevremeno nokautirao i rođenog Sarajliju

E. K.
Tyson Fury i Neven Pajkić (Foto: Twitter)
Tyson Fury i Neven Pajkić (Foto: Twitter)
Jedan od najboljih boksera svih vremena Tyson Fury će u subotu odmjeriti snage u velikom bokserskom spektaklu sa Oleksandrom Usikom.

Zanimljivo se prisjetiti samih početaka britanskog borca koji je tokom profesionalne karijere nokautirao i rođenog Sarajliju Nevena Pajkića.

Njih dvojica su odmjerili snage 2011. godine u meču za prvaka Commonwealtha, a pobjedu je odnio britanski borac Tyson Fury koji je pobijedio Nevena Pajkića, borca koji je zbog rata otišao iz Sarajeva i potom se skrasio u Kanadi.

Kanadski borac je poslao Furyja na pod nakon čega se Fury uspio podići i pobijediti u ovom meču.

U amaterskom boksu je nanizao 17 pobjeda zaredom, a 2005. godine je počeo profesionalnu karijeru pa je do meča s Furyjem zabilježio 16 pobjeda bez ijednog poraza uz četiri nokauta te je držao titulu teškaškog prvaka Kanade (NABA).

Pajkić je u kratkom meču "pokazao zube" favorizovanom protivniku te ga poslao prvi put u karijeri na pod i to već u drugoj rundi, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu u ovom meču.

Zanimljivo, borba koja je održana 12. novembra 2011. godine je bila jedna od posljednjih za Pajkića koji se sljedeće godine povukao iz svijeta boksa.

A zahvaljujući boksu je postao i glumac te je prvu ulogu dobio 2004. godine u filmu "Against the Ropes" nakon čega je glumio i u filmovima "A History of Violence", "Phantom Punch" te seriji "ZOS: Zone of Separation".

"Na treningu mi je prišao neki čovjek i pitao me da li bih htio da dođem na audiciju za film u kome traže profil glumca po mom opisu. Pomislih, što da ne, i tako sam dobio prvi posao na filmu. Bilo je super na snimanju, a tek kada sam dobio prvi ček, više nisam mogao da ne nastavim sa snimanjem", kazao je svojevremeno Pajkić.

Podsjetimo, Fury će u subotu odmjeriti snage u borbi stoljeća protiv Oleksandra Usyka u kojoj će pobjednik po prvi put nakon 1999. godine i Lennoxa Lewisa objediniti sve bokserske titule teške kategorije na jednom mjestu i s pravom se moći nazvati prvakom svijeta.