Veliki iskorak
88

Turnir "Mustafa Hajrulahović Talijan" uvršten u kalendar evropskog boksa za 2021. godinu

E. B.
Detalj s jednog od prethodnih turnira (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj s jednog od prethodnih turnira (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon godine izazova za sport u Bosni i Hercegovini, a posebno za olimpijski boks, čini se da je 2021. počela kao godina nade.

Uvjereni su u to i u Bokserskom klubu "Zlatni ljiljani", nakon što je Memorijalni bokserski turnir "Mustafa Hajrulahović Talijan" uvršten u zvanični kalendar Evropske bokserske konfederacije za 2021. godinu.

"Ove godine ćemo realizirati 19. po redu Memorijalni turnir 'Mustafa Hajrulahović Talijan' i odlučni smo da, nakon teške godine za boks, sport, ali i društvo općenito, sada napravimo jedan veliki iskorak. Zahvaljujući komunikaciji našeg tima i vrijednom radu posljednjih par sedmica, uspjeli smo sa namjerom da se i ovogodišnje izdanje turnira uvrsti u Međunarodni kalendar. Ovo nas svakako ohrabruje da radimo", poručio je Adnan Pašić, novi predsjednik Upravnog odbora Bokserskog kluba "Zlatni ljiljani".

Pašić je istakao da u 2021. klub ima velike planove, uključujući i uvođenje prvog stipendijskog programa za nadarene boksere i bokserke, ali i pokretanje uključivanja srednjih škola u školu boksa.

"Olimpijski boks treba biti prepoznat kao sport kojim se borimo i protiv vršnjačkog nasilja. Želimo uključiti srednje škole, ohrabriti i djevojke da se više bave boksom, jer nas ovaj sport uči uvažavanju protivnika, zaštiti slabijih i borbi protiv nasilničkog ponašanja jačih protiv slabijih. Moramo biti primjer za druge i otvoriti vrata sporta novim generacijama koje možda i nisu imali priliku da se okušaju u borilačkim sportovima. Koristim ovu priliku svakako da pozovem institucije i društveno odgovorne kompanije da se uključe i podrže naše projekte. Važno je, zbog generacije koja dolazi", zaključio je Pašić.