Evropski Judo cup
28

Tri bh. džudistkinje napadaju bronzu, Rusi u lovu na prvo zlato

Klix.ba
I drugog dana takmičenja na Evropskom Judo kupu, čije je 14. izdanje počelo jučer u Sarajevu, bit će podijeljeno sedam setova medalja.

Dobar dan za džudistkinje iz Hrvatske najavila je Sara Matijević koja je u kategoriji do 48 kilograma izborila plasman u finale. Protivnica će joj biti Ruskinja Elizaveta Stepanova, koja će biti u prilici da svojoj zemlji donese prvo zlato na Evropskom Judo kupu.

Za bronzane medalje u ovoj kategoriji borit će se i dvije bh. reprezentativke. Monika Zadro za protivnicu u meču za bronzu će imati Priscillu Morand s Mauricijusa, dok će se Ana Marija Brkić za treće mjesto boriti u duelu s Ivanom Nikolić iz Crne Gore.

U kategoriji do 52 kilograma u finalu se sastaju Tamara Silva iz Švicarske i Mađarica Emoke Knetig, dok će finalu konkurencije do 57 kilograma "raditi" Tena Sikić iz Hrvatske i Ines Beischmidt iz Njemačke.

Italijanka Chiara Cacchione i Carina Hildebrand iz Švicarske borit će se za zlato u kategoriji do 63 kilograma. Bh. reprezentativka Anđela Samardžić je upravo zbog poraza od Hildebrand u polufinalu završila u borbi za bronzu, gdje će joj protivnica biti Mirjana Milić iz Crne Gore. U drugom duelu za treće mjesto sastati Kira Katzenmajer (Mađarska) i Zarja Tavčar (Slovenija).

Alon Aharon iz Izraela i Matjaž Trbovc iz Slovenije "radit" će u finalu kategorije do 60 kilograma, dok će se Aharonov zemljak Omer Shaiman za zlato boriti sa srbijanskim džudistom Denisom Jurakićem u konkurenciji do 66 kilograma.

U kategoriji do 73 kilograma u finalu se susreću Schamil Dzavbatyrov (Njemačka) i Lasha Lomidze (Rusija).

Finalni blok završnog dana takmičenja na 14. Evropskom Judo kupu počinje od 16 sati uz direktan prijenos na TVSA.