300 takmičara
154

Treći BJJ East European Open Championship 6. aprila u Sarajevu

Klix.ba
Na Dan grada Sarajeva 6. aprila Akademija borilačkih vještina "Bushido" organizuje treći po redu međunarodni turnir iz brazilske jiu jitsue "Sarajevo BJJ East European Open Championship" u hotelu "Malak Regency".

Na prvom turniru brazilske jiu jitsue u historiji grada Sarajeva, 2017. godine, nastupila su 163 borca iz cijele regije.

Prošlogodišnji turnir je bio uspješniji te smo svjedočili nastupima 260 takmičara iz regiona, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije i Jordana. Za najbolji tim turnira 2018. godine proglašen je Team Union BJJ Mirković, čiji je dio i Akademija borilačkih vještina Bushido Sarajevo, a pobjednici apsolutne kategorije bili su Bruno Vuksan iz BJJ kluba CH Zadar, Benjamin Šehić iz Arena Bedem Teama i Jakov Jović iz kluba Checkmate Zadar.

Ove godine se očekuje učešće preko 300 takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Turnir je međunarodnog tipa pa se, kao i prošle godine, očekuje nastup takmičara iz zemalja van regije.

Suđenje će se odvijati po zvaničnim IBJJF pravilima i bit će predvođeno licenciranim IBJJF sucem i još uvijek aktivnim takmičarom na europskoj sceni, profesorom Mladenom Jokmanovićem.

Takmičari će biti raspoređeni u IBJJF težinske kategorije, kao i u kategorije juvenila, seniora i mastera. Na veliku radost roditelja, po prvi put na ovakvom turniru bit će i kategorija za djecu. Vrhunac turnira će biti borbe u apsolutnoj kategoriji, a svoje učešće su najavili osvajači svjetskih i europskih medalja.

Ovaj već tradicionalni Sarajevski turnir brazilske jiu jitse je postao prepoznatljiv u regionu, a prvobitni cilj postizanja veće zainteresovanosti kod mladih i djece za ovaj borilački sport ostaje i dalje nepromijenjen.

"Za prošlogodišnji turnir najavili smo popularizaciju brazilske jiu jitse za djecu kao i pokretanje omladinskih pogona. Ove godine uvodimo kategorije za djecu u cilju realizacije ovog projekta. Većina relevatnih klubova u našoj zemlji su već pokrenuli pogone za djecu i juniore ili imaju u pripremi takve projekte. Ovo je tek jedan kvalitetan početak u ozbiljniju priču razvoja ovog sporta u našoj zemlji, a u naredne dvije do tri godine očekujemo izuzetno jake omladinske pogone u sastavu velkog broja klubova i akademija", izjavio je Adi Kljaho, jedan od trenera Akademije Bushido.

Registracije su zvanično otvorene i svi takmičari se mogu prijaviti na turnir preko stranice https://bhbjj.ba/.

Konferencija za medije i vaganje takmičara će se održati 5. aprila u hotelu "Malak Regency", a turnir počinje 6. aprila 2019. godine u sportskoj dvorani hotela.

Akademija Bushido kao i svake godine uvodi novitete prateći trendove u svijetu, pa takmičari mogu očekivati još kvalitetnije nagrade od prošlogodišnjih. Posebno kvalitetne nagrade su osigurane za pobjednike apsolutnih kategorija. Ulaz za sve gledaoce je besplatan.

Vezani članci