"Više" od osam sekundi
70

Teorija koja je izazvala veliku pažnju: Da li je sudija presporo odbrojavao Furyju?

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon boksačkog spektakl između Tysona Furyja i Deontayja Wildera u kojem je popularni Kralj Cigana u završnom činu njihove trilogije obranio naslov svjetskog prvaka u WBC verziji, nakon borbe još uvijek se priča o situacijama koje su obilježile ovaj meč.
Oba borca čak pet puta završavala na podu i upravo je jedna od tih situacija postala predmet kontroverzi u nadknadnim reakcijama.

Sporna situacija, a koja je privukla najviše pažnje, desila se u četvrtoj rundi kada je Wilder bacio Furyja u nokdaun i to u dva navrata, a brojni mediji specijalizovani za borilačke sportove dovode u pitanje brzinu odbrojavanja Kralju Cigana.

Navodi se kako je glavni sudija Russell Mora nedovoljno brzo odbrojavao Furyju, a o tome je pričao i bivši bokser Andre Ward koji danas radi kao stručni analitičar na ESPN-u.

On smatra kako je sudija presporo brojao i da je, umjesto osam sekundi koliko je odbojao, prošlo puno više. Ubrzo nakon toga podržao ga je i bivši UFC-ov prvak u teškoj i poluteškoj kategoriji Daniel Cormier.

"Slažem se da Wardom. Odbrojavanje je bilo nevjerovatno sporo. Sudija ne bi trebao prestati brojati Furyju jer šalje Deontayja u njegov kut", napisao je Cormier na Twitteru.

Podsjećamo, britanski bokser Tyson Fury (33) odbranio je titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, nakon što je u borbi za WBC-ov pojas, u T-Mobile Areni u Las Vegasu, u spektakularnoj borbi nokautirao Amerikanca Deontayja Wildera (35) u 11. rundi.