UFC Fight Night
24

Super Samoan se vratio: Hunt dominirao protiv Lewisa pa ga nokautirao u četvrtoj rundi

Klix.ba
Foto: Twitter/UFC
Foto: Twitter/UFC
Nikad ne otpiši Marka Hunta! Pa čak niti kada kao 43-godišnjak protiv sebe ima borca s najboljim nizom u diviziji. Jer upravo takvog je Hunt izdominirao te završio u četvrtoj rundi. Publika na Novom Zelandu vidjela je i ekspresni nokaut Dereka Brunsona protiv Dana Kellya te pobjede svoja preostala dva pulena, piše Fightsite.

Hunt je zapravo došao potvrditi kako još uvijek ima ono nešto za napad na vrh teškaške divizije. Prije poništenog poraza od Brocka Lesnara je imao niz od dvije pobjede, dok je svoju prošlu borbu, protiv Alistaira Overeema, izgledao jako dobro, sve dok nije napravio grešku koja je rezultirala njegovim porazom. Tako je pred svojom publikom u Aucklandu odlučio pokazati šta još može. A čini se da može puno, jer je kroz 19 minuta borbe apsolutno dominirao nad protivnikom unutar niza od šest pobjeda.

Super Samoan je zapravo jako dobro radio po pitanju kretanja. Znalo se da je eksplozivniji borac od izuzetno snažnog, ali podosta limitiranog Lewisa i to je koristio vrlo pametno. Taktički se kretao oko njega, pogađao kada je bilo potrebno i tako postepeno gradio svoj put prema pobjedi. Lewisa je zapravo sistemski uništavao sve dok ovaj nije odlučio reći tj. dokazati kako je bilo dosta. To se dogodilo u četvrtoj rundi. Već ranije je Lewis par puta imao spuštene ruke, čime se vidjelo da ne može još puno, no to nije utjecalo na Huntovu taktiku. Radio je koliko treba sve dok nije vidio kako je vrijeme za krenuti u seriju. A kada je to napravio, više nije bilo spasa za Lewisa te je došlo do prekida. Impresivan nastup 43-godišnjaka koji tako i dalje ima pravo sanjati dolazak do svog najvećeg cilja, naslova UFC prvaka. Koliko je to realan moguće dostignuće, ne možemo komentarisati, ali Hunt je ponovo tamo gdje treba biti ukoliko to želi postići.

Sunaslovna borba donijela je okršaj Dereka Brunsona i Dana Kellya, a ona je nažalost domaćih navijača bila brzo gotova. Kelly ovog puta ipak nije bio onaj autsajder koji sve iznenađuje nego se dogodilo suprotno, a Brunson je došao do još jedne ekspresne pobjede. Ovog puta nije navalio od prve sekunde, kao u nekim svojim ranijim borbama, nego je taktički čekao i pogodio kada je trebalo. To je bilo nakon samo 75 sekundi, kada je osjetio prostor za lijevi kroše. Napravio je brzi korak unaprijed, iznenadio Kellya koji se nije snašao, i provukao mu udarac preko ruke i tu je borba bila gotova, jer je bivši judo olimpijac završio na podu bez ikakve šanse da borbu nastavi.

Tehnički vrlo zanimljiv duel viđen je u borbi Rossa Pearsona i domaćeg dečka Dana Hookera. Hooker se ovom borbom preselio u laku kategoriju gdje je došao puno svježiji nego kada se borio na četiri kilograma manje te je skupa s Pearsonom ponudio vrlo zanimljivu, tehničku stand up borbu. Oba su borca jako dobro izgledala i pametno radila uz nanošenje štete, ali zapravo presudio je jedan potez. Pearson je u drugoj rundi počeo raditi drugačija kretanja, uz podosta spuštanja glave i upravo to je Hooker iskoristio. U jednom trenutku je Britanac na taj način krenuo, uz pokušaj da provuče aperkat, a upravo to je Hooker iskoristio. Pogodio je koljenom tačno u bradu i to je bilo to za jednog od trenutno najiskusnijih UFC boraca.

Ion Cutelaba sebe nastavlja promovisati u novo veliko ime poluteške divizije, a za pobjedu nad Henrique da Silvom mu je trebalo tek 22 sekunde. Nakon borbe je objasnio kako je trebao svojoj kćerkici poželjeti laku noć te da mu se zbog toga žurili završiti borbu što prije. Borbu je brzo završio i Ben Nguyen, koji je odradio najveće iznenađenje eventa, pobjedom gušenjem nad Timom Ellittom. Za to mu je trebalo samo 49 sekundi unutar koji je iskoristio Ellittov previše opušten ulazak u borbu. Jedina borba glavnog programa koja je otišla do odluke bila je ona u kojoj je Alex Volkanovski savladao Mizuta Hirotu.

Uvodni program zatvorili su Vinc Pichel i Damien Brown, uz pobjedu Pichela nokautom, nakon što prve četiri borbe nisu najavile večer sjajnih prekida kakva je bila. Prva četiri pobjednika su do trijumfa došli odlukom, a to su Luke Jumeau, John Moraga, Zak Ottow i JJ Aldrich.

UFC Fight Night 110 – Rezultati

Mark Hunt def. Derrick Lewis – TKO (R4 3:51) Derek Brunson def. Dan Kelly – KO (R1 1:16) Dan Hooker def. Ross Pearson – KO (R2 3:02)

Ion Cutelaba def. Henrique da Silva – KO (R1 0:22) Ben Nguyen def. Tim Elliott – SUB (R1 0:49) Alexander Volkanovski def. Mizuto Hirota – jednoglasna sudijska odluka

Vinc Pichel def. Damien Brown – KO (punches) 1 3:37 Luke Jumeau def. Dominique Steele – jednoglasna sudijska odluka John Moraga def. Ashkan Mokhtarian – jednoglasna sudijska odluka Zak Ottow def. Kiichi Kunimoto – podijeljena sudijska odluka JJ Aldrich def. Chan-Mi Jeon – jednoglasna sudijska odluka