Lijepa sportska priča
4

Sumo hrvač outsider zaplakao poslije pobjede na Carskom kupu

N.N.
Sport poznat po velikom spektaklu i još većim sudionicima sada ima novog junaka.

Draž sporta je u pobjedi natjecatelja koji prije odlučujuće borbe nije među favoritima. Sumo hrvač Tokushōryū Makoto trenutno je najveća zvijezda u Japanu. Radi se o relativno nepoznatom borcu iz grada Nara koji je pobijedio na Carskom kupu s najnižim rangom u posljednjih 20 godina.

Čaki ni Makoto nije mogao vjerovati u ishod finalne borbe na Grand sumo turniru u Tokiju. Začuđen vlastitim uspjehom zaplakao je pred naletom emocija.

Da bismo razumjeli njegovo ponašanje, trebali bismo upoznati detalje vezane za tradicionalni japanski sport.

Tokushōryū Makoto (33) nastupa od 2009. godine bez značajnijih uspjeha. Natjecao se u divizijama Jūryō i Makushita, drugom i trećem rangu takmičenja u Japanu. Makoto je godinu završio rezultatom od 43 pobjede i 47 poraza. Najbolji rezultat u karijeri ostvario je na turniru Druge divizije s 11 pobjeda i četiri poraza. To je dovoljno za finansirati prosječnu karijeru sumo hrvača, ali nedovoljno da bi se živjelo od ovog sporta.

Vikend je promijenio sve

Carski kup je svjetsko prvenstvo u sumo hrvanju. Sudjeluju 42 najbolja borca, a najveći broj takmiči se u prestižnoj Makuuchi diviziji. Tokushōryū se tokom karijere samo jednom našao u elitnom društvu, a sezonu je završio rezultatom 4-11. Na Carski kup došao je bez velikih očekivanja, s najnižim rangom od svih takmičara. Pobjedu nije sanjao ni u najluđim snovima.

Takmičenje je završio s impresivnih 14 pobjeda u 15 duela i titulom pobjednika Carskog kupa. Postao je prvi hrvač iz Nare osvajač prestižnog turnira, piše SBNation.

Tokushōryū je junak Japana i primjer da se napornim radom i posvećenošću svaki cilj može ostvariti. Osim titule pobjednika Carskog kupa, Tokushōryū je dobitnik i dvije nagrade - za izvanredne sposobnosti i borbeni duh. Obje je osvojio prvi put u  karijeri.

"Duboko u sebi sam razmišljao je li u redu osvojiti turnir", rekao je šaljivi Tokushōryū .

Naravno da je zaslužio pobjedu i šampionski ugled koji mu je nedostajao tokom karijere.