Borba u nedjelju
11

Stipe Miočić i Francis Ngannou u spektakularnom revanšu odlučuju o prvaku UFC-a

E. B.
Stipe Miočić i Francis Ngannou
Stipe Miočić i Francis Ngannou
Stipe Miočić protiv Francisa Ngannoua, dio drugi. Ljubitelji MMA sporta su veliki revanš dvojice titana čekali tri godine i dva mjeseca i konačno su ga dočekali.

U noći sa subote na nedjelju po srednjoevropskom računanju vremena u UFC-ov oktagon u dvorani UFC Apex u Nevadi glavna borba eventa UFC 260 bit će ona između prvaka u teškoj kategoriji Stipe Miočića i izazivača Francisa Ngannoua.

Miočić (20-3) je nesumnjivo najbolji teškaš u historiji UFC-a, a Ngannou (15-3) to želi postati. No, za to će najprije morati konačno pobijediti hrvatskog Amerikanca.

Njihov prvi duel se desio 20. januara 2018. godine kada je Miočić nakon gladijatorske borbe slavio jednoglasnom odlukom sudija.

Nakon tog meča Miočić je odradio trilogiju sa Danielom Cormierom u kojoj je najprije poražen, a potom dva puta slavio, dok je Ngannou odradio još pet borbi.

Nakon poraza od Derricka Lewisa odlukom sudija nanizao je impresivne pobjede nokautima nad Curtisom Blaydesom, Cainom Velasquezom, Juniorom dos Santosom i Jairzinhom Rosenstruikom. Sve te borbe zajedno su trajale svega 162 sekunde.

Na kladionicama je favorit Ngannou koji je teži 14 kilograma od Miočića, no aktuelnog šampiona niko nikada ne smije opisati, posebno ne onoga koji ima najviše odbranjenih titula u historiji.

Na UFC 260 ukupno će biti deset borbi, a osim duela Miočića i Ngannoua treba istaći dvoboje Tyronea Woodleya i Vicentea Luquea, Seana O'Malleya i Thomasa Almeide, te Jareda Goodena i Abubakara Nurmagomedova.

Nekadašnji prvak Woodley se nakon tri uzastopna poraza želi vratiti u sami vrh velter kategrije, a prvi protivnik na tom putu mu je Luque koji je opasan udarač i favorit u ovom duelu.

O'Malley je nadolazeća zvijezda u bantam kategoriji i apsolutni je favorit protiv Almeide.

Habibov rođak Abubakar je poražen u prvom nastupu u UFC-u i borba protiv Goodena bi mu mogla biti odlučujuća u karijeri jer bi u slučaju poraza Dana White vjerovatno digao ruke od njega, te će ovu borbu biti posebno zanimljivo pratiti zbog toga.

Program počinje u ponoć, a Miočić i Ngannou bi u oktagon trebali ući oko 6 sati po srednjoevropskom računanju vremena.

UFC 260

Glavne borbe:

Stipe Miočić - Francis Ngannou

Tyron Woodley - Vicente Luque

Sean O’Malley - Thomas Almeida

Gillian Robertson - Miranda Maverick

Jamie Mullarkey - Khama Worthy

Uvodne borbe:

Alonzo Menifield - Fabio Cherant

Jared Gooden - Abubakar Nurmagomedov

Modestas Bukauskas - Michal Oleksiejczuk

Shane Young - Omar Morales

Marc-Andre Barriault - Abu Azaitar