Kickbox borac
588

Selimović: Biti najbolji sportista u gradu u kojem si odrastao je velika čast

FENA
Mesud Selimović (Foto: Fena)
Mesud Selimović (Foto: Fena)
Srebreničanin s tuzlanskom adresom Mesud Selimović jedan je od najboljih bh. kickboxing boraca. Dugogodišnji je bh. reprezentativac i višestruki prvak BiH u svim disciplinama kickboksa, low-kicku, full-contactu i K1 stilu.

Član je Kluba borilačkih vještina (KBV) "Flek Tom-Cat" Tuzla, dobitnik brojnih priznanja i osvajač različitih medalja u BiH, regionu, i šire.

Selimović je proglašen najboljim sportistom Tuzlanskog kantona (TK) u 2017. godini u kategoriji pojedinačnih sportova u 24. izboru Sportskog saveza TK koji je održan prije tri dana Tuzli. Njemu je ovo drugi put da biva izabran za najboljeg sportistu najmnogoljudnijeg kantona u FBiH, a prvo priznanje je dobio 2014. godine.

U razgovoru za Fenu ističe da biti najbolji sportista u gradu gdje živiš i u kojem si odrastao je velika čast i zadovoljstvo.

Tvrdi da je KBV 'Flek Tom-Cat' Tuzla najtrofejniji klub u BiH, koji je donio medalje sa svjetskih i evropskih prvenstava i da je inače davao najbolje sportiste, poput Salke Zildžića, koji je Selimovićev trener, zatim Igora Emkića i dr.

Prvi put se susreo s borilačkim vještinama 2003. godine, nakon povratka njegovog brata s prvog treninga, kada se rodilo interesovanje za ovaj sport.

Selimović učestvuje u amaterskim i u profi mečevima, a kada je u pitanju amaterski kick boks izdvojio je svoj nastup 2017. godine kada je branio boje BiH na Svjetskim igrama u poljskom Wroclawu, kada je kick boks prvi put uvršten na ove igre.

Sa Svjetskih igara na kojima je nastupilo osam najboljih boraca ponio je srebrenu medalju, što je ujedno i njegov najznačajniji uspjeh u amaterskom kick boksu. On je u finalnoj borbi discipline K1 (-86 kg) poražen od predstavnika Poljske Dawida Kasperskog.

Na putu do finala bio je bolji od marokanskog predstavnika i prvaka Afrike Aziza El Felaka i Omida Nosratia iz Irana.

Na posljednjem Evropskom prvenstvu 2014. godine, ovaj bh. borac izborio je treće mjesto.

Selimović je osim toga 2011. godine ponio i titulu viceprvak Balkana.

Kaže da u svojoj karijeri iza sebe ima više od 150 mečeva, u kojima je uglavnom pobjeđivao.

"Kick boks je moja velika ljubav, ja sam bio nestašno, hiperaktivno dijete, tako da sam se zaljubio u ovaj sport, i sav svoj bijes izbacim na treningu, nakon čega se lijepo osjećam. Ne namjeravam se prestati baviti ovim sportom, i kada se prestanem takmičiti, nastavit ću raditi s djecom", poručio je u razgovoru za Fenu.

Kada je u pitanju profi boks, posebno mu je znajačan nastup na Turniru osmorice, koji je održan 2012. godine u Sarajevu, gdje je za jednu noć uspio pobijediti tri meča, te tako postati pobjednik turnira i "Kralj ringa, jer je pojas nosio takav naziv.

Selimović je zaposlen u Oružanim snagama BiH, i kaže da uspijeva uskladiti treninge i poslovne obaveze. Kaže da nailazi na razumijevanje nadređenih na poslu, kada je u pitanju njegov sportski angažman.

Ima trening svaki dan, ali način treniranja nije isti. Također, pred meč se više priprema.

Ovaj tridesetjednogodišnji sportista trener je u KBV "Flek Tom Cat" Tuzla u kojem je ponikao, i priprema svoj tim za takmičenje.

Najavio je svoj naredni meč 9. juna u Njemačkoj, a riječ je o profi meču.