Šarić: Više od 150 bh. taekwondoista izborilo licencu za nastup na G1 turniru

Šarić: Više od 150 bh. taekwondoista izborilo licencu za nastup na G1 turniru
229
F
FENA
4.7.2019. u 13:03
2
komentara
229

dijeljenja
Šarić: Više od 150 bh. taekwondoista izborilo licencu za nastup na G1 turniru Foto: Jasmin Hasečić/FENA
Taekwondo savez Bosne i Hercegovine u oktobru će biti domaćin prestižnog turnira G1 koji će biti održan u Zenici.
Organizatori očekuju više od 800 takmičara iz raznih zemalja svijeta u konkurencijama seniora, juniora i kadeta, a kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, turnir ima obilježje jednog od posljednjih kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što mu značajno daje na važnosti.

Predsjednik organizacionog odbora turnira i Taekwondo saveza Federacija BiH Samir Šarić ističe da je Savez u protekle dvije godine uradio mnogo posla da bi dobio organizaciju ovog prestižnog turnira, te da je u početku licencu za nastup imao mali broj bh. takmičara, ali da se situacija dosta promijenila.

"Danas imamo više od 150 bh. takmičara koji su uspjeli obezbijediti licence za nastup na G1 turniru. Imamo dobre resurse i takmičare, tako da bi bilo žalosno da nismo obezbijedili učešće naših takmičara koji sigurno mogu napraviti dobre rezultate", rekao je Šarić.

Taekwondo savez BiH velike nade polaže u Nedžada Husića, mladog takmičara koji je tek ušao u seniorsku konkurenciju, ali iza sebe ima zavidne rezultate. Husić je prošle godine osvajao bronzane medalje na svjetskom i evropskom prvenstvu, a pokušat će nastaviti s dobrim rezultatima i u narednom periodu.

Husić ističe da su iza njega teške pripreme za nadolazeća takmičenja, ali očekuje dobre rezultate kojima bi opravdao sredstva uložena u njegov napredak.

"Osjećam pritisak zbog svega što me očekuje, ali ne bojim se izazova. Moram trenirati jače i spremiti se za turnire. Nadam se da će se trud isplatiti i da ću opravdati sredstva koja su uložena u mene", izjavio je borac.

Belmir Berberović, jedan od najboljih evropskih taekwondo sudija, dodaje da će Husić pokušati izboriti normu za Olimpijadu u Tokiju na kvalifikacionom turniru koji će biti održan u aprilu naredne godine.

"On na seniorskoj rang listi zauzima 78. mjesto tako da putem bodova normu za OI ne može ispuniti, jer samo najboljih šest takmičara direktno ide na Olimpijadu", rekao je Berberović.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo ističe da je Komitet prezadovoljan radom i rezultatima Taekwondo saveza BiH koji predstavlja BiH na najbolji mogući način, te da je obezbijedio stipendiju za finansiranje nastupa mladog Nedžada Husića.

"Obezbijedili smo novac da finansiramo nastupe Nedžada Husića koji je na zadnjem svjetskom prvenstvu ušao u konkurenciji osam najboljih, a na olimpijskoj listi se nalazi među 80 takmičara. Prepoznali smo njegov potencijal, a kako nema stipendiju, obezbijedili smo novac za njegove naredne nastupe i putovanja, a sve s ciljem osvajanja bodova i ispunjenja norme za OI u Tokiju", rekao je Rađo.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...