Ključ je u pripremama
246

Puhalo: Poslao sam Schimdta u "carstvo snova", a nakon toga u bolnicu

K. H.
Edin Puhalo (Foto: T. S./Klix.ba)
Edin Puhalo (Foto: T. S./Klix.ba)
Najbolji bh. bokser Edin Puhalo, alias Iron Puki, tokom prošlog vikenda slavio je nokautom protiv Nijemca Nilsa Schimdta u borbi za titulu IBO prvaka Evrope u teškoj kategoriji, a po povratku u Sarajevo na konferenciji za medije otkrio je utiske nakon boravka u Berlinu.

Na događaju koji je organizovala njemačka promoterska kuća Kuc Boxpromotion prve dvije runde bile su izjednačene i protekle su u ispitivanju snaga, a onda je Puki nokautiurao svog rivala u trećoj rundi.

Naš borac pogodio je Nijemca strahovitim aperkatom kojim ga je poslao na pod, nakon čega su sudije prekinule meč, a Schimdt je nekoliko minuta bespomoćno ležao dok mu se ukazivala pomoć.

"Pojas IBO prvaka Evrope je kod nas u našoj BiH i Sarajevu", poručio je Puhalo. (Foto: T. S./Klix.ba)

"Pojas IBO prvaka Evrope je kod nas u našoj BiH i Sarajevu. Hvala Bogu, odradio sam dobar meč i pobijedio domaćeg borca na njegovom terenu, predstavio sam sebe i našu državu na najbolji način i ovo je zaista jedna velika stvar za naš profesionalni boks i sigurno će pomoći afirmaciji sporta i van granica naše države", rekao je Puhalo i nastavio:

"Imao sam najteže pripreme do sada, odradio sam ih najkvalitetnije i najbolje, a kao što sam i najavio prije odlaska, odradili smo meč kako smo i planirali. Prve dvije runde sam bio lagan i oprezan jer je Schimdt nezgodan protivnik, a kada sam ga pogodio u trećoj rundi, poslao sam ga u 'carstvo snova', pa onda u bolnicu."

Dalje je rekao da je najvažnija stvar u svemu to što je bio fizički maksimalno spreman.

"Javnost nije ni očekivala da će tako biti. Prednost je imao Schimdt, on je njihov domaći borac i sve se dešava oko njega, a najvažnija stvar u profesionalnom boksu je fizička priprema i kamp od osam do deset sedmica minimalno. Kod nas borci dobijaju pozive tri-četiri sedmice prije ozbiljne borbe, što je veliki problem, a jasno je da se tokom svih 365 dana u jednoj godini ne može biti maksimalno spreman", smatra Puhalo i dodaje:

Bila je ovo 21. pobjeda u karijeri za Iron Pukija (Foto: T. S./Klix.ba)
Bila je ovo 21. pobjeda u karijeri za Iron Pukija (Foto: T. S./Klix.ba)

"Drago mi je zbog nokauta i ponosan sam na to, ali jednostavno, kao što sam i rekao ranije, očekivao sam da ću boksati čitav meč. Prije sam želio što prije doći do pobjede, a sada imam sasvim drugačiji plan i želio sam proći što više rundi. Ako borac hoće razmjenu udaraca, onda ja, ako vidim svoju šansu, nikada ne kalkulišem i odmah to želim iskoristiti. Ne ostavljam da igram za raju i zanemarujem taktiku..."

Kaže da je na početku godine imao plan od tri-četiri borbe u ovoj godini te da je ispunio cilj s osvajanjem IBO titule prvaka Evrope. Rekao je da želi osvojiti titulu prvaka svijeta i donijeti taj pojas u našu državu i da je to glavni cilj u narednom periodu.

Zaim Numanović, predsjednik Saveza profesionalnog boksa kaže da je ova pobjeda otvorila put našoj državi i savezu u svijet.

Zaim Numanović, predsjednik Saveza profesionalnog boksa (Foto: T. S./Klix.ba)
Zaim Numanović, predsjednik Saveza profesionalnog boksa (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ovo je velika prilika da se i mi pohvalimo na račun Edina Puhala. On nas prezentuje u BiH i svijetu i mogu reći da je on najveći uspjeh našeg saveza. On je najuspješniji bh. bokser koji je osvojio pet titula, a ova posljednja je nama otvorila put u Evropu i svijet i kao savezu i svim momcima koji su na prostoru BiH. Edin Puhalo je čovjek koji je čitav svoj život posvetio boksu i napretku svom, a mi smo ti koji smo njemu podrška i na sve načine pokušavamo da mu izađemo u susret", kazao je Numanović.

Bila je ovo 21. pobjeda u karijeri za Iron Pukija, od čega je čak 20 ostvario nokautom.