U sjajnoj formi
245

Puhalo: Ponosan sam što sam najbolji bh. bokser, planiram borbu u Sarajevu do kraja godine

Piše: N. Kustura
Puhalo: Ostvario 17 pobjeda u 17 mečeva u karijeri (Foto: D. S./Klix.ba)
Puhalo: Ostvario 17 pobjeda u 17 mečeva u karijeri (Foto: D. S./Klix.ba)
Trenutno najbolji bh. bokser Edin Puhalo, alias Iron Puki, nedavno je pobijedio Turčina Ozcana Cetkinayju u revanš meču za WBC titulu.

Naš bokser je nastupio na bokserskoj manifestaciji u Ledenoj dvorani u Augsburgu pred nekoliko hiljada posjetilaca, a pobijedio je odlukom doktora u drugoj rundi, jer je slomio rebro Cetkinayji.

Ovom borbom je još jednom potvrdio kvalitet i sada je bliži jednom velikom meču za WBC ili WBA titulu, koju bi trebao imati do kraja godine.

"Svoj 17. profesionalni meč u karijeri boksao sam u Augsburgu i to mi je bila 17. pobjeda, od čega samo u jednoj nisam slavio nokautom. Ujedno je ovo bio 14. meč uzastopno koji sam pobijedio nokautom. Cetkinay je u svojoj karijeri boksao s najboljim svjetskim bokserima i nije bio nimalo bezazlen protivnik. U našem prvom meču pobijedio sam ga nokautom u četvrtoj rundi, a sada je meč riješen u drugoj. Iskreno, nisam očekivao da ću ga tako brzo nokautirati. U prvom meču sam shvatio kako boksa i kojim stilom pa sam očekivao i malo žešću borbu u revanšu. Međutim, odradio sam vrhunske pripreme i pobijedio u međuvremenu Hamzu Wanderu iz Ugande, koji je također ozbiljan borac. Vrhunska forma je presudila da meč brzo i lagano završi, jer se nisam pretjerano potrošio", počinje razgovor Puhalo za portal Klix.ba.

Aktuelni prvak Mediterana

Edin je aktuelni prvak Mediterana u najjačoj svjetskoj asocijaciji WBC, a ostvario je i ranking karijere pa je trenutno prvoplasirani bh. bokser u svim kategorijama.

Rang lista najboljih bh. boksera
Rang lista najboljih bh. boksera

"Ponosan sam i presretan što sam prvi na rang listi u svojoj kategoriji od svih 24 profesionalnih boksera iz BiH. Također, imam i najviše bodova od svih profesionalnih boksera u BiH računajući sve kategorije. Mislim da sam trenutno i najbolje plasiran u svojoj kategoriji na Balkanu, ako naravno izuzmemo borce koji su sa ovih područja, a nastupaju za druge evropske države", istakao je.

Puhalo otkriva da će naredni meč najvjerovatnije imati u julu.

Puhalo: Beljo je napravio vrhunsku karijeru (Foto: D. S./Klix.ba)
Puhalo: Beljo je napravio vrhunsku karijeru (Foto: D. S./Klix.ba)

"Želio bih imati borbu krajem jula ili u najgorem slučaju početkom augusta jer mi je cilj dobro boksati u kontinuitetu i da ne gubim puno jer sam u dobroj formi. Međutim, to ne određujem samo ja, već i moj menadžer i ljudi s kojima sarađujemo, kao i asocijacije WBA ili WBC, koja će mi dati šansu", rekao je Puhalo.

Cilj mu je da u 2018. godini da ostvari još jednu pobjedu i da se potom bori za titulu WBA evropskog ili interkontinentalog prvaka.

"To mi je cilj i želja i mislim da sam došao na taj nivo da se mogu boriti za te titule. Isto važi i WBC asocijaciju. Sve bi te titule bile jače od Mediteranske. Ukoliko bi pobijedio vjerovatno bi bio na listi izazivača u borbi za svjetskog prvaka. Uz malo sreće i dobrog lobija, možda bih dobio tu šansu. To je moj konačni cilj", kazao je Puhalo te se osvrnuo i na još jednog sjajnog boksera iz BiH - Damira Belju.

Potrebna pomoć države i grada

"Damira dobro poznajem, prijatelji smo. Smatram ga dobrim momkom i vrhunskim sportistom. Bio je tri puta WBO evropski prvak i napravio je vrhunsku karijeru. Malo su ga povrede omele u karijeri, ali nadam se da će ponovo vratiti", rekao je.

Puhalo je za kraj najavio mogućnost održavanja borbe u Sarajevu, ali da mu je u tom slučaju potrebna pomoć države i grada.

"Ukoliko se budem borio za WBC ili WBA titulu želio bih skrenuti pažnju ljudima koji određuju u kojem pravcu ide budžetski novac, da podrže moju reviju. Sve ću informacije imati za nekih 20-ak dana. Tada ćemo znati i hoćemo li raditi reviju u Sarajevu, a mislim da ćemo dobiti tu priliku. Volio bih u tom slučaju da BiH i Sarajevo stanu iza mene. Već nekoliko godina nisam se borio u Sarajevu i volio bih pred svojom publikom boriti se za najjaču boksersku asocijaciju", kazao je Puhalo za kraj razgovora.