Oštećeno tkivo
143

Pročitajte medicinsko pojašnjenje zbog čega Habib i drugi borci imaju deformisano uho

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
UFC šampion lake kategorije Habib Nurmagomedov postao je prava senzacija nakon pobjede protiv Conora McGregora prošlog vikenda u Las Vegasu, a u javnosti se posljednjih dana pojavilo objašnjenje zbog čega njegove uši izgledaju deformisano.

U čemu je tajna? Habib, kao i mnogi borci, pati od sindroma hrvačkog uha. Medicinska terminologija ovaj slučaj karakteriše kao trajno oštećenje prouzrokovano brojnim udarcima po vanjskom dijelu uha, a ukoliko bolje obratite pažnju, kod gotovo svakog borca možete vidjeti sličan sindrom.

Vanjsko uho je prepuno krvnih žila, pa učestala trauma prouzrokovana udarcima dovodi do grušenje krvi. Tkivo u toj situaciji izumire i uho se izobliči u vidu deformacije.

Deformacija se može spriječiti ranim liječenjem, a ukoliko se ovaj sindrom kojim slučajem ne počne liječiti na vrijeme, može prouzrokovati gubitak sluha i slabiji vid.

Kada je riječ o sportistima, oni se najčešće odluče za operaciju kako bi uklonili oštećeno tkivo. S druge strane, borcima kao što su Habib i McGregor, sindrom hrvačkog uha predstavlja simbol odvažnog borca.