Da li su potrebne?
28

Oktagon djevojke bi mogle ostati bez posla, Australija se zalaže za punu ravnopravnost

K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Političari u Australiji posljednjih dana sve više zagovaraju zabranu prisustva "oktagon djevojaka" na predstojećem UFC događaju koji će se održati u Melburnu.

Posljednjih godina brojni sportovi odlučili su se odreći izazovno odjevenih djevojaka koje su ranije, a u nekim sportovima i danas, bile simbol samom svojom pojavom.

Kada je riječ konkertno o Melburnu, prošle godine odlučeno je da u budućnost na trkama Formule 1 u ovom gradu ne bude golišavih djevojaka na stazi.

S istim principima i gotovo identičnom retorikom, premijer Australije poziva UFC da učini pravu stvar, odnosno da pred UFC 243, koji je zakazan za oktobar, promijeni ovu odluku.

"Sada je 2019. godina, da li su nam zaista i dalje potrebne golišave djevojke koje hodaju okolo između rundi i borbi? Te djevojke više nisu dio Formule 1, nema ih više ni na profesionalnim pikado takmičenjima - sigurno je vrijeme da i UFC donese istu odluku", poručuje Daniel Andrews.

Nakon toga, australski političari su otkrili pravi razlog zbog kojeg se Australija bori protiv takvih razlika.

"Prošli smo dug put kako bismo se izborili za ravnopravnost djevojaka i žena u sportu. Vrijeme je i za ovaj korak", poručuju političari.