Poštovanje iznad svega
379

Nermin Potur dovodi najbolje karatiste svijeta u Sarajevo: Želim podići svijest i pružiti motivaciju

K. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Karate klub Respect Sarajevo organizovat će 25. i 26. marta dvodnevni karate spektakl međunarodnog karaktera pod nazivom "Top Ten" i "Grand Prix Sarajevo 2022", a u intervju za Klix.ba glavni organizator i idejni tvorac ovog događaja Nermin Potur najavio je ovaj turnir.
Riječ je o jednom od najuspješnijih sportista u historiji naše države, a za njega je posebno uspješna bila 2010. godina kada je osvojio tri bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu i jednu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, što mu je donijelo epitet najboljeg sportiste naše države na svim nivouima.

Tokom 18-godišnje karijere Potur je osvojio četiri bronzane medalje na Svjetskim prvenstvima, dvije zlatne, jednu srebrenu i četiri bronzane na Evropskom prvenstvu, a osvojio je i šest balkanskih i tri mediteranske medalje. Uz sve to, uspješno je završavao obaveze na Medicinskom fakultetu.

S tim u vezi prvo smo ga pitali da li je bilo teško uskladiti karijeru i obaveze na fakultetu tokom aktivne karijere i kako to sada izgleda iz perspektive rukovodioca kluba i trenera.

"Svakako da je teško uskladiti studiranje i profesionalno bavljenje sportom. Pogotovo kada je u pitanju Medicinski fakultet koji sam ja pohađao, jer i sama medicina iziskuje mnogo posvećenosti i rada. Kada gledam iz ove pozicije sada, pitam se kako sam sve to uspio. Odgovor dobijam od novih generacija, definitivno da je odrastanje prije i sam odgoj bio znatno oštriji na čemu sam ja svojim roditeljima itekako zahvalan", ističe Potur.

Treneri u BiH ne žele inovacije

Govorio je i o stanju karate sport u BiH.

"U odnosu na prijašnje generacije, rezultate i sam odnos prema svom statusu reprezenativca karate sport je u opasnom zaostatku u odnosu na ostale države svijeta i Evrope. Ali, ne zato što BiH nema talentovane djece, nego zato što sam pristup nije dobar. Još uvijek nismo spremni na inovacije, treneri i dalje nisu svjesni važnosti edukacije, a takmičarima fali dosta odgovornosti i poštovanja", kaže Potur.

Pitali smo ga i otkud ideja za organizaciju ovakvog događaja? Da li tako nešto nedostaje našoj državi?

"Odavno sam imao u planu organizaciju ovakvog događaja. To je moja želja dugi niz godina, čekao sam pravi momenat i mislim da je 25. i 26. mart pravi trenutak da se odvije ovaj spektakl. Jedan od razloga je definitivno što ovako nešto fali našoj državi i karate sportu. Kao što sam maloprije rekao karate sport u BiH nije u zavidnoj poziciji trenutno. S ovim događajem želim podići svijest i pružiti motivaciju trenerima i takmičarima u BiH. Želim da ovaj događaj osvijesti sve nas da još uvijek kao država možemo dosta toga i da ne smijemo dozvoliti da izgubimo potencijal koji posjedujemo", kaže Potur.

Kako teku pripreme i odakle sve dolaze borci na turnir TOP 10?

"Pripreme idu po planu. Slagao bih kada bih rekao da je lahko. Dosta je posla, dosta detalja o kojima moramo voditi računa. Ipak je u pitanju turnir koji traje dva dana. Borci će s ponosom predstavljati svoje države, a u pitanju su sljedeće države: Mađarska, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Turska, Azerbejdžan, Crna Gora i naravno predstavnik naše države Rijad Džuho ispred BiH.

S obzirom na to da će drugi dan biti održan Grand Prix Sarajevo 2022 na kojem se očekuje veliki broj učesnika, Potura smo pitali kakva su očekivanja.

"Baš tako kao što ste rekli, očekuje se veliki broj takmičara. Sigurni smo da ćemo imate priliku vidjeti kvalitetne borbe i da ćemo našoj publici uspjeti približiti karate sport", kaže Potur i dodaje:

"Izazovi su veliki i konstantni. Jedan od razloga je to što je ovo prvi put da organizujem turnir. Ono što želim istaći jesu moji saradnici iz Organizacionog odbora koji dosta olakšavaju ovu veoma zahtjevnu organizaciju."

Sport ujedinjuje ljude

Iako je karate kratko bio olimpijski sport, on je jedan od najbrojnijih i najuspješnijih sportova u BiH. Potura smo pitali kako gleda na tu činjenicu.

"Kako i svaki karatista i ljubitelj borilačkih sportova, a na kraju i realna osoba dosta sam povrijeđen činjenicom da karate trenutno nije olimpijski sport. Iako poštujem sve sportove, moram i istaknuti da mi nije jasno koji su parametri po kojima je odlučeno da karate ne zaslužuje da bude među olimpijskim sportovima. Karate je lijep, kulturan i kvalitetan sport. Drago mi je što naš narod to prepoznaje", kaže Potur.

Imao je i poruku za sve mlade takmičare koji svoju budućnost vide u ovom sportu.

"Mladim karatistima i sportistima generalno bih prije svega poručio da nikada ne smiju zaboraviti da poštovanje treba biti iznad svega. Poštovanje je ono čemu nas sport uči, to je i razlog zašto sam se odlučio nazvati klub 'Respect'. Također, da moraju voditi računa o samom odnosu prema sportu i koja je poruka koju svojim bitisanjem u sportu šalju ljudima, mladim kolegama i kolegama u svijetu. Moraju znati da sport ujedinjuje sve ljude i poništava sve razlike, stvara prijateljstva, iskustvo i uči nas pravim vrijednostima. To sve čini pravog šampiona, a ne samo rezultati. Biti čovjek je najbitniji meč za sportistu", smatra Potur i za kraj dodaje:

"Još bih samo podsjetio sve naše sugrađane i ljubitelje sporta uopšte da su dobrodošli na najveći sportski spektakl 25.03.2022. u sportskoj dvorani 'Goran Čengić" na Grbavici. Pozivamo sve ljude da zajedno sa nama budu dio sportskog događaja godine."

Na takmičenju "Top Ten" koje se prvi put dešava u našoj državi dolaze najuspješniji karatisti svijeta i trenutni olimpijci koji će svoje umijeće i vještine u ovom sportu pokazati prisutnim gledaocima.

Takmičenje će biti održano 25. marta, a svoj dolazak najavili su najbolji borci iz raznih dijelova svijeta.

Drugog dana bit će održan "Grand Prix Sarajevo 2022" na kojem se očekuje više od 1.000 učesnika iz deset evropskih zemalja u kategorijama za djecu, kadete, juniore, U21, seniore i parakaratiste.