Sudar titana
1.2k

Neporaženi Joshua u spektaklu na Wembleyju čeka velikog Klička

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Kultni Wembley sa 90.000 gledetalja svjedočit će najvećem bokserskom spektaklu u ovoj godini, a na ringu će snage odmjeriti neporaženi bokser teške kategorije Anthony Joshua i veliki Vladimir Kličko. Britanac se susreće sa prvim velikim ispitom u karijeri, dok će Ukrajinac pokušati vratiti ono što mu je uzeo Tyson Fury.

Joshua je vlasnik IBF titule koju je do sada dva puta branio. Osim te titule pobjednik u ovom meču postat će vlasnik i WBA Super i IBO titule koje je Tyson Fury predao zbog problema sa korištenjem kokaina.

Od poraza koji mu je nanio Fury krajem novembra 2015. godine Kličko nije boksao. Dogovarao je revanš sa Furyjem, ali je Britanac upao u neke druge probleme. Taj poraz prekinuo je njegovu vladavinu koja je trajala devet godina i 222 dana (2006.-2015.) u kojima je strpao 18 uzastopnih odbrana titula svjetskog prvaka.

Joshua je u tom periodu, dok je Kličko pauzirao, upisao četiri nove pobjede, sve četiri nokautom pri čemu je osvojio i dva puta odbranio IBF titulu. Ovaj 27-godišnji Britanac u profesionalnoj karijeri ima 18 pobjeda u 18 mečeva. I sve je okončao nokautom. Posebno je impresivan podatak da su samo dvije Joshuine borbe trajale duže od tri runde, a obje su okončane u sedmoj rundi. Dakle, govorimo o bokseru koji nije osjetio meč duži od sedme runde, jer je svaki put pobijedio nokautom.

Najveći ispit za Britanca

Upravo u sjajnom učinku britanskog boksera leže i ključna dva pitanja vezana za njegove eventualne mane - kako će se nositi na prvom velikom ispitu i da li će mu problem stvarati ukoliko meč potraje duže od sedam rundi?

Upitnici su podebljani nakon vaganja koje je kazalo da Joshua nikada u profesionalnom meču nije bio teži - vaga je otkucala 113,4 kg. Ogromna količina mišićne mase mogla bi stvoriti probleme u slučaju da se meč odulji.

"Joshua se nije borio protiv ovakvog borca", samouvjereno je konstatirao Kličko. I rekao istinu. Ukrajinac je dodao da zna ishod meča i da je taj podatak pospremio na USB.

"Susretao sam se sa sličnim izjavama. Kevin Johnson je rekao da će izdati knjigu u kojoj će pisati 'kako pobijediti Joshuu'. Knjigu nije izdao, jer je nokautiran", poput djeteta, bez imalo arogancije, sa osmijehom na licu kazao je Joshua prilikom intervjua za Sky Sports.

Pred Joshuom je manji pritisak

Opuštenost Britanca dolazi ponajviše iz dva razloga - njegovog velikog samopouzdanja i činjenice da je pred njim još mnogo godina u boksu. Njemu poraz ne bi trebao teško pasti kao Kličku koji ima 41 godinu.

Kličko je na vaganju imao 109 kg što je za njega najmanje od 2009. godine i to pokazuje kako se spremao za ovaj meč. Manjak kilograma pomoći će mu u izdržljivosti, a očekivanja, kao i dosdašnje iskustvo kada su u pitanju njegovi mečevi, kazuju da će Ukrajinac ponovo čekati.

"On voli kad se ništa ne dešava", sumirao je David Haye taktiku kod Klička. Stoga, Haye, koji je poražen od Ukrajinca 2011. godine, savjetuje zemljaka Joshuu da napadne i da nema razloga bojati se Klička, jer on "više ne poteže prvi".

Ovaj spektakl nije posljednji Kličkov meč

Kličkov menadžer Bernd Boente je poručio da ovo sigurno neće biti Kličkova posljednja borba bez obzira na ishod.

"Teško je reći da li će boksati još 10 godina, ali jedan od njegovih uzora jeste Bernard Hopkins koji je boksao do 51. godine. Sigurno je da ovo nije Vladimirova posljednja borba", rekao je Boente.

Iako Kličko ne planira reći "zbogom" boksu u bliskoj budućnosti, sigurno bi mu poraz teže pao nego Britancu koji je 14 godina mlađi, ali i za čak 50 borbi neiskusniji. Naime, Kličko je u profesionalnoj karijeri imao 68 mečeva (64 pobjede, 53 nokautom, četiri poraza), dok je Joshua odradio, kako smo ranije naveli, 18 mečeva u kojima je upisao 18 pobjeda nokautom. Zanimljivo je da su obojica osvajala zlatnu olimpijsku medalju - Kličko 1996. godine, Joshua 2012. godine.

Veličina meča, u kojem će se potući divovi od 198 centimetara visine, govori da se radi o spektaklu pogotovo zbog toga što će biti održan na kultnom Wembleyju pred 90 hiljada gledatelja što je najveći broj gledatelja bokserskog meča u Velikoj Britaniji nakon Drugog svjetskog rata. Taj podatak pojašnjava o kakva se dva boksera radi.

Sve će biti dodatno uljepšano ukoliko se Joshua ne uplete u Kličkovu taktiku koja uglavnom ne nudi meč za uživanje.

Očekuje se da borba počne oko 23 sata, a direktan TV prijenos zajedno s uvodnim borbama možete pratiti na hrvatskom RTL-u s početkom u 22 sata.