UFC 229 priredba
780

Najveća borba u historiji UFC-a: Conor McGregor protiv prvaka Habiba Nurmagomedova

Piše: N. K.
Habib Nurmagomedov i Conor McGregor (Foto: AFP)
Habib Nurmagomedov i Conor McGregor (Foto: AFP)
Irski MMA borac Conor McGregor se u nedjelju na UFC 229 eventu u T-Mobile Areni u Las Vegasu vraća u ring, a snage će odmjeriti s prvakom lake kategorije Dagestancem Habibom Nurmagomedovim.

McGregor se vraća u oktogon nakon gotovo dvije godine u pokušaju vraćanja titule koju je zbog neaktivnosti izgubio, dok će neporaženi Habib prvi put pokušati odbraniti svoj pojas prvaka u meču koji mnogi smatraju najvećim u historiji elitne promocije.

Borba između aktuelnog prvaka lake kategorije i bivšeg prvaka u dvije divizije je meč koji bi mogao porušiti sve rekorde gledanosti, a da će ovo vjerovatno biti najveća borba u historiji UFC-a govori i činjenica da su ulaznice rasprodane u samo tri sata.

Conor McGregor

Conor McGregor (Foto: AFP)
Conor McGregor (Foto: AFP)

Irac (21-3 MMA, 9-1 UFC) se konačno vraća u oktogon u kojem se nije borio od novembra 2016. godine kada je na UFC-u 205 osvojio pojas lake kategorije. Ujedno je to bio historijski UFC-ov prvi event u Madison Square Gardenu u New Yorku. U glavnoj borbi večeri su se susrela dva tada aktuelna UFC prvaka. McGregor u perolakoj i Alvarez u kategoriji do 70 kilograma, a ulog je bila Alvarezova titula. Nokautiravši protivnika u drugoj rundi, Irac je uzeo pojas prvaka lake kategorije, ali i ušao u UFC historiju kao prvi borac koji je istovremeno nosio pojas u dvije divizije.

Međutim, McGregor taj pojas nikada nije branio, u međuvremenu je odradio bokserski meč protiv Floyda Mayweathera i zbog neaktivnosti u oktogonu ostao je bez titule. Sada će tu titulu pokušati vratiti u svoje vlasništvo.

Habib Nurmagomedov

Habib Nurmagomedov (Foto: AFP)
Habib Nurmagomedov (Foto: AFP)

Irac se u dosadašnjoj UFC karijeri suočio s Chadom Mendesom i spomenutim Eddiejem Alvarezom, kada govorimo o sjajnim hrvačima, ali niko od njih nije niti blizu aktuelnom UFC prvaku. Naime, McGregor ima nevjerovatnu brzinu, pritisak i preciznost u stojećem stavu, dok je Nurmagomedov (26-0 MMA, 10-0 UFC) poznat kao neumorni grappler vrhunske kondicije i brutalnog pritiska na koji niko do sada nije pronašao odgovor. The Eagle je trenutno na 26 pobjeda u nizu, što je trenutno najduži pobjednički niz koji je uspio ostvariti jedan MMA borac.

Podsjetimo, Habib je na tron došao na UFC-u 223, na kojem je prvobitno bio planiran okršaj s Fergusonom pa s Hollowayem, da bi na kraju nakon neviđene drame oko promjene protivnika na suprotnoj strani bio Al Iaquinta. Izdržao je Iaquinta svih pet rundi tokom kojih je Dagestanac dominirao i uzeo pobjedu jednoglasnom sudijskom odlukom. A pojas prvaka lake kategorije bila je potvrda dominacije, ne samo u toj borbi, nego i kroz cijeli dosadašnji UFC put.

Haos na vaganju

Danima traju verbalna prepucavanja između dva borca, u kojima prednjači McGregor, a zanimljivo je bilo i na samom vaganju. Zasigurno je čelnicima UFC-a pao kamen sa srca kada je njihov prvak u lakoj kategoriji Habib stao na vagu koja je pokazala tačno 70 kilograma.

Naime, Rus je bio slaba karika za koju se vjerovalo da bi mogla pasti na službenoj vagi i ugroziti cijelu priredbu. Naravno, čelnici UFC-a su vrlo mudro odlučili na isti spisak borbi plasirati Tonyja Fergusona i Anthonyja Pettisa, dva bivša prvaka koja imaju legitimno pravo uskočiti u šampionski ''main event'', ako nešto pođe po krivu.

Ipak, Nurmagomedov je bio jedan od prvih boraca koji su došli na službeno vaganje i bez posebnih problema ga je prošao s tačno 70 kilograma. Pred sam kraj dozvoljenog vremena za izlazak na vagu pojavio se i McGregor. I on je bio precizan te je na pozornicu izašao s gotovo jednakom kilažom kao i njegov protivnik (69,80 kg).

McGregor ovih dana nije birao sredstva za vrijeđanje svog protivnika, a najviše je to radio na vjerskoj osnovi. Conor ga je prvo nudio alkoholom, iako zna da je Habib musliman, a onda je za njega rekao da je terorist.

Ni službeno vaganje pred ovaj okršaj nije moglo proći bez incidenta. Conor je prvi stao na vagu, a onda je nastala ludnica kada se na pozornici pojavio i Dagestanac.

Borba između McGregora i Nurmagomedova će biti održana na kraju UFC 229 priredbe, koja počinje u 4:00 sata. Njihov duel se očekuje oko 6:00 sati, a direktan prijenos možete gledati na Fight Channelu.