U Uzbekistanu
63

Na WBC kongresu usvojena nova pravila, bh. bokseri će biti znatno zastupljeniji

H. H.
Evander Holyfield i Amer Numanović
Evander Holyfield i Amer Numanović
Na WBC kongresu u Uzbekistanu donesena su nova pravila u vezi prekida meča od strane trenera, nove bodovne karte, pojedinosti u vezi načina pravednog suđenja, nova aplikacija BOXMED i komunikacije između saveza.

Pravila će biti implementirana čim budu potvrđene od rukovodstva.

"Znatno smo radili na tome da naši bokseri budu rangirani na rang-liste WBC i EBU tako da u narednom rangiranju za WBC mediteran i ostalim rang listama, bokseri iz Bosne i Hercegovine će biti znatno zastupljeniji te će se moći boriti za navedene titule, u skladu sa svojim rezultatima.

Također bitno je naglasiti da se zastava Bosna i Hercegovina, nakon podnošenja incijative u Meksiku, našla među zemljama aktivnim članicama WBC-a", rekao je predsjednik Saveza profesionalnog boksa BiH Zaim Numanović.

Na sastanku zemalja jugoistočne Evrope dogovoreno je godišnje okupljanje u cilju unaprijeđenja saradnje i unificiranja pravila, a prvi sastanak bit će održan u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo zvaničnika Evropske bokserske unije i to u martu 2024. godine.

"Moramo naglasiti odličnu saradnju saveza Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i naravno Bosne i Hercegovine i zauzimanja zajedničkih stravova povodom bitnih odluka na kongresima", dodao je Numanović.

Također, sudija iz Bosne i Hercegovine Amer Numanović, koji je i do sada bio angažovan kao sudija na WBC manifestacijama uspješno je položio ispit za WBC sudiju, te ga očekuje angažman u narednom periodu

Iz našeg saveza su poručili da su ponosni što će i druge bh. sudije biti involvirane u suđenje mečeva u svim zemljama jugoistočne Evrope.