Ko ima prednost
118

Može li se Joshua osvetiti 21 kilogram težem Ruizu: Večeras je meč za svjetsku titulu

F. Z.
Ruiz i Joshua (Foto: EPA-EFE)
Ruiz i Joshua (Foto: EPA-EFE)
Andy Ruiz i Anthony Joshua večeras će u Saudijskoj Arabiji ukrstiti rukavice u revnaš meču za titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Pobjednik ovog meča u svom će vlasništvu imati pojaseve po WBO, WBA i IBF federaciji.
Trenutno su u vlasništvu Meksikanca Ruiza koji je početkom juna pod svodovima legendarnog Madison Square Gardena u spektakularnom meču nokautirao Britanca Joshuu.

Ruiz je u sedmoj rundi nokautirao dotadašnjeg prvaka svijeta u WBA, WBO i IBF kategoriji te ujedno Joshui nanio prvi poraz u profesionalnoj kategoriji. Britanac je na podu bio i u trećoj rundi, ali je uspio izdržati do sedme kada je sudija morao prekinuti meč.

Sada je došlo vrijeme da se Britanac pokuša osvetiti Meksikancu i vratiti pojaseve u svoje vlasništvo. Jučer su obavljena mjerenja za ovaj meč, a iako se špekulisalo da je Ruiz izgubio kilograme to nije bila tačna informacija. Meksikanac je uoči ovog meča imao 21 kilogram više od Britanca. Na vaganju je težio 128.36 kilograma, a Joshua 107.5.

Borba je izuzetno važna za oba borca. Joshua će pokušati dokazati da je imao samo lošu noć u New Yorku, a Ruiz da sreća s njegovom pobjedom u legendarnom Madison Square Gardenu nema ništa. Joshua ima priliku da povrati titulu prvaka svijeta, što su prije njega napravili Muhammed Ali, Lennox Lewis i Evander Holyfield.

"Moje mišljenje je da je Joshua potcijenio Ruiza u prvom meču i zbog toga je najvjeovatnije izgubio. Nije bio psihički spreman na Ruizov pritisak u ringu, brzo je pao psihički i nije mogao da diktira svoj tempo na koji je navikao i vodi borbu kako on želi.

Ako je, a vjerujem da jeste, trenirao više nego za prošli meč i ako je uspio psihički da se pripremi uz korištenje svoje visine, raspona ruku i udarca koji mu je sigurno najjači od svih teškaša može ga pobijediti prekidom. Ja vjerujem da će Joshua pobijediti", prognozirao je uči meča naš borac Edin Puhalo.

Prednost Joshui dao je i Damir Beljo.

"Teško je tu tačno pogoditi jer obojica boksera jako udaraju. Joshua nije pretjerano tvrd na udarac i tu je najveća šansa Ruiza. Tu može odlučiti i kakav je kome dan, mada sad dajem prednost Joshui iako se vrlo lako može desiti sličan scenario kao prošli put. Ipak, prednost dajem Joshui jer znam da je odradio paklene pripreme i imam osjećaj da više želi vratiti pojaseve nego što ih Ruiz želi zadržati", rekao je Beljo.

Borba između Joshue i Ruiza na rasporedu je večeras u 21:45 sati po srednjoevropskom vremenu.