Uspjesi bh. kickboksera
37

Merdić u finalu Svjetskog prvenstva u kickboksu, Redžoviću zlato u kategoriji veterana

N. M.
(Foto: Olimpijski komitet BiH)
(Foto: Olimpijski komitet BiH)
Reprezentativci Bosne i Hercegovine u kickboksu osvojili su četiri medalje na Svjetskom prvenstvu u portugalskom gradu Albufeira.

Tri medalje su bh. kickboxeri osigurali u seniorskoj, a jednu u konkurenciji veterana na ovom prvenstvu svijeta.

Zlato je našoj zemlji donio Adnan Redžović, koji je bio najbolji u konkurenciji veterana, gdje je s dvije pobjede došao do titule prvaka svijeta.

Redžović je u kategoriji iznad 94 kilograma na putu do finala savladao Nijemca Mikea Hoffera i Hrvata Ivicu Ivića, a potom je za zlato pobijedio austrijskog borca Davida Dvornikovicha.

Jasmina Merdić se u polufinalnoj borbi pobjedom protiv Čehinje Mlejnikova Lucie plasirala u finale, gdje će se za titulu prvakinje svijeta boriti protiv Srbijanke Blagojević Lee. Merdić će tako, u najgorem slučaju, osvojiti srebro.

Treća mjesta, odnosno bronzane medalje su osvojili:

Alija Tucak, kategorija iznad 91 kg u K1, koji je u kvalifikacijama savladao Monteiro Lucas Henriqua iz Brazila, ali je zavustavljen od Ukrajinca Shcherbatiuk Romana;

Dino Ružnić, kategorija do 74 kg u Light Contactu, 3 pobjede u kvalifikacijama protiv Moura Johnatan Vieira iz Brazila, protiv Poljaka Durma Adriana, Slovenca Zajec Simona, ali je u četvrtoj polufinalnoj borbi izgubio od Austrijanca Kassarnig Valentina.

Bez medalja su ostali članovi reprezentacije koji su ostvarivali pobjede u kvalifikacijama, ali na žalost ovaj put nisu uspjeli izboriti plasman za medalju, a to su:

Jana Đerić, Kasapović Rijad, Vedad Ćutuk, Ramić Jasmin, Ugrinčić Albert, Vujanović Cvijetin, Selimović Mesud, Lugan Amar, Šehović Abdulkerim, Svaraka Faris, Okerić Tarik i Drobnjak Nikola.

Ostali članovi reprezentacije su: selektor Salko Zildžić; treneri Elvedin Dubravac, Bećo Durdžić, Dimitrija Jovanović, Šemso Šabanović, Borislav Vujanović, Ermin Lugan, Adnan Redžović ujedno i trener; sudije Dragana Vitoković i Neđo Bratić.