Borba u Las Vegasu
248

McGregor se bori za pojas protiv Nurmagomedova 6. oktobra na eventu UFC 229

Klix.ba
Na konferenciji za medije održanoj povodom 25. godišnjice najveće svjetske MMA organizacije Ultimate Fighting Championshipa (UFC) zvanično je potvrđeno je da će u oktobru biti održana borba između irskog borca, bivšeg prvaka Conora McGregora i aktuelnog šampiona, Rusa Khabiba Nurmagomedova.

Američki biznismen i predsjednik UFC-a Dana White je potvrdio da će McGregor (21-3) i Nurmagomedov (26-0) odmjeriti snage 6. oktobra na eventu UFC 229, koji će biti održan u T-Mobile Areni u Las Vegasu.

Bit će to McGregorova prva UFC borba od 12. novembra 2016. godine kada je pobijedio Eddieja Alvareza i osvojio titulu u lakoj kategoriji te postao dvostruki prvak. Oba pojasa je izgubio nakon što je odlučio udaljiti se od UFC-a i posvetiti se odgoju svog prvog djeteta, a također se pripremao i za poznai boks meč protiv Floyda Mayweathera. Ta borba je održana u augustu prošle godine, a pobijedio je Mayweather tehničkim nokautom u 10. rundi. Ipak, McGregor je zaradio mnogo novca pa se postavljalo pitanje da li će se više ikada boriti, no, rivalstvo s Nurmagomedovim traje već više od godinu dana, a sada je definitivno potvrđeno da će se obračunati u kavezu.

Nurmagomedov je iskoristio odsustvo McGregora te je postao najbolji borac u UFC-u te je pobijedio borce poput Edsona Barboze, Michaela Johnsona i Rafaela dos Anjosa, a pojas je osvojio pobjedom nad Alom Iaquintom na eventu UFC 223 nakon što ga je McGregor morao vratiti.

Nekoliko dana prije eventa UFC 223 napetost između Nurmagomedova i McGregora je kulminirala. Nakon sukoba Nurmagomedovog tima i bliskog McGregorovog prijatelja Artema Lobova u hotelu u Brooklynu, McGregor se pojavio u Barclays Centeru 5. aprila kako bi se osvetio. Napao autobus u kojem je bilo nekoliko boraca. razbio je jedan prozor, a krhotine su povrijedile borce Michaela Chiesu i Raya Borga zbog čega su se oni morali povući s eventa UFC 223.

McGregor je zbog toga završio na sudu, 26. jula u New Yorku se nagodio i izjasnio krivim te tako izbjegao zatvor. Dozvoljeno mu je da se nastavi boriti te je obavio pregovore za borbu s Nurmagomedovim.