Zahtjevan proces
24

Masvidal objavio video priprema uoči borbe za titulu: Skinuo 9 kilograma za 6 dana

N. K.
Nekoliko sedmica nakon svoje borbe s Kamaruom Usmanom za naslov UFC prvaka, koju je izgubio nakon pet rundi, Jorge Masvidal je objavio svoj "weight cut" (skidanje kilograma) za borbu i to objavio na YouTube kanalu.

Naime, kad je jedna od najvećih UFC zvijezda dobio poziv i prihvatio ga da se bori s Usmanom u Abu Dhabiju 11. jula, morao je skinuti čak devet kilograma u šest dana do borbe.

Iako okolnosti nisu bile idealne, Masvidal nije sumnjao u to da će težiti upravo koliko treba, odnosno da će uspjeti u skidanju što je i ranije radio u svojoj karijeri.

Na snimku se može vidjeti kako se na početku UFC borac smije i šali, ali u jednom trenutku mu uopšte više nije bilo do smijanja.

U prošlosti se znalo događati da UFC borcima pozli prilikom skidanja kilograma, jer se radi o izrazito teškom psihičkom i fizičkom stanju.

Tako je 21-godišnji borac ONE Championship organizacije u muha diviziji Yang Jian Bing 11. decembra 2015. umro u Manili od posljedica skidanja kilograma uoči borbe.

U to vrijeme dok se pripremala za borbu protiv Jessice Penne, Poljakinja Joanne Jedrzejczyk prošla je također pakao, a snimku njenog skidanja kilograma za prvu odbranu naslova UFC tada nije dozvolio da izađe u javnost.