Pred 80.000 navijača
264

Lov na četiri pojasa: Okršaj Joshue i Parkera u Cardiffu

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Večeras od 22:50 sati pred oko 80.000 hiljada gledalaca na Principality stadionu u Cardiffu u velikom bokserskom spektaklu na megdan izlaze dva neporažena boksera superteške kategorije Anthony Joshua i Joseph Parker.

Britanac Joshua (28) u meč ulazi kao prvak u verzijama WBA, IBF i IBO, a njegov dosadašnju učinak kaže da je u 20 mečeva upisao 20 pobjeda, svih 20 nokautom. Među njegovim žrtvama je i veliki Vladimir Kličko kojeg je Joshua nokautirao otprilike prije godinu dana na Wembleyju. Ovakvi podaci dovoljno govore o Joshui, pa nije teško zaključiti kako je on favorit u okršaju protiv Parkera. Zapravo, govore da je Joshua favorit protiv bilo kojeg protivnika.

No, Parker (26) nije bokser kojeg smijete podcijeniti. On je, također, perfektan u svojoj profesionalnoj karijeri u superteškoj kategoriji. U 24 meča upisao je 24 pobjede pri čemu njih 18 nokautom. Ipak, pedigre njegovih protivnika nije toliko velik kao preidgre onih protivnika koje je rušio Joshupa. Parker je Novozelanđanin koji u svom vlasništvu ima titulu u WBO verziji.

Na službenom vaganju u Cardiffu Joshua je sa svojih 198 centimetara visine imao 109.6 kilograma, dok je 193 centimetra visoki Joseph Parker bio težak tačno 107 kilograma.

Joshua nije bio ovoliko lagan još od 2014. godine, a tokom prethodnog meča protiv Carlosa Takama, Joshua je bio težak 115 kilograma, dok je protiv Vladimira Klička ušao s 113.5 kilograma težine.

Navodno će Parker od ove borbe zaraditi nešto manje od 10 miliona dolara, dok će Joshupi pripasti više od 20 miliona dolara.

"Spreman sam na sve, ovdje sam zbog dobre borbe. Ovdje sam zbog rata. Želim ponijeti titule nazad kući za sebe, za moj tim, za moju porodicu i zemlju. To je to. Naravno da Joshua može biti poražen, on nije bog, on je ljudsko biće i to ću pokazati u subotu", kazao je Parker u najavi meča.

Nimalo manje sampopouzdanja nije pokazao Joshua koji vjeruje u svoj 21. nokaut u karijeri.

"Potrebna je nadljudska moć da bih ja bio savladan. Mi pišemo historiju. Spremam se za 12 rundi i za mene nije problem preći tu distancu. Ali, sigurno ću nokautirat Parkera. Što je teži protivnik, to sam bolji. Ako moram birati, rekao bih da ću ga srušiti u devetoj rundi. Sto posto ću ga nokautirati", poručio je Joshua.

Pobjednika ovog meča vjerovatno čeka meč protiv Deontaya Wildera (32), američkog boksera koji je vlasnik WBC titule.

Meč između Joshue i Parkera (22:50 sati) prenosti će hrvatski RTL.