Prije isteka UFC ugovora
50

Legendarni Jose Aldo završio MMA karijeru

D. B.
Slavni brazilski borac Jose Aldo raskinuo je ugovor s UFC-om i okončao svoju MMA karijeru.

Aldo je stekao status MMA legende nakon što se borio čak 18 godina te se smatra jednim od najboljih boraca u historiji ovog sporta.

On oktagon napušta s omjerom 31-8, a ostat će upamćen po tome što je dobio 25 od prvih 26 profesionalnih borbi u kojima je zabilježio niz fantastičnih nokauta.

Aldov tim je u pregovorima s UFC-om postigao dogovor o raskidu ugovora prema kojem je borac trebao odraditi još jednu borbu.

Ovim su se stekli uslovi da se Aldo posveti boksu, o čemu se ranije špekulisalo, a možda i nekim drugim borilačkim sportovima.

Aldo je debitovao kao profesionalac u augustu 2004. godine, a povukao se manje od mjesec dana od borbe u kojoj je odlukom sudija poražen od Meraba Dvališvilija, čime mu je prekinut niz od tri pobjede.

Bio je prvak organizacije WEC koja je pripojena UFC-u, a potom je u nastavku karijere titulu u perolakoj kategoriji je odbranio sedam puta, što je još uvijek rekord.

Potom je na događaju UFC 194 izgubio od Conora McGregora, a do tada je imao omjer 25-1 i niz od ukupno deset pobjeda. Privremenu titulu je osvojio na događaju UFC 200, koja je prešla u neosporan status u odsustvu McGregora, koji je otišao u laku kategoriju.

U svojoj karijeri je pobijedio neke od najboljih boraca u historiji MMA sporta.