Veliko ime
57

Legendarni Ilias Iliadis: Čast mi je da budem u Sarajevu, bh. džudo je na visokom nivou

Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U Sarajevu boravi delegacija aktuelnog evropskog prvaka u džudou i jednog od najpoznatijih svjetskih klubova Edelweissa iz Groznog predvođena jednim od najuspješnijih džudista u historiji Iliasom Iliadisom i generalnim direktorom Aslambekom Snghriev Salmanovičem.

Takmičari ovog kluba u velikom broju čine nacionalnu selekciju Rusije u svim uzrasnim kategorijama.

Osnivač i predsjednik sportske organizacije ON1 Karim Hebib istakao je kako je posjeta dio projekta pokrenutog prije tri godine s ambicijom da postane jedan od glavnih projekata za razvoj sporta u BiH.

"Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti. Ovakva delegacija ranije nije bila u posjeti BiH i nadam se da će od nje biti koristi, posebno kako bi sport u BiH napredovao", rekao je Hebib, nakon čega je potpisan ugovor o saradnji između Edelweisa i ON1.

Iliaidis je rekao da mu je čast što je u našoj državi, gdje je bio 2003. godine kao takmičar.

"Sretan sam što sam tu i čast mi je što sam ovdje s ovim ljudima. Bio sam 2003. u Sarajevu kada sam se takmičio na evropskom juniorskom prvenstvu. BiH je lijepa zemlja. Lijepo je biti ovdje u Sarajevu", rekao je Iliadis, inače legenda svjetskog džudoa ističući da je džudo u BiH na visokom nivou.

Naime, Iliadis spada među najznačajnije sportiste džudiste svih vremena i smatra se živućom legendom ovog sporta.

Sa 17 godina u Atini je postao najmlađi olimpijski pobjednik, a pored toga je višestruki svjetski i evropski prvak.