Jedan od najboljih
19

Legendarni Georges St-Pierre otišao u MMA historiju

Piše: N. K.
Georges St-Pierre (Foto: AFP)
Georges St-Pierre (Foto: AFP)
Jedan od najboljih MMA boraca svih vremena Georges St-Pierre (37) otišao je u sportsku penziju, ali je na posebnoj konferenciji za novinare otkrio kako će se nastaviti baviti sportom sve dok je živ.

"Moj je plan od početka bio napustiti sport kada sam na vrhuncu i zdrav. Želim zahvaliti svojoj porodici, fanovima, trenerima i trening partnerima, mojim sponzorima i menadžerima za nevjerovatnu podršku tokom svih ovih godina. Vječno ću biti zahvalan Lorenzu i Franku Fertitti, kao i Dani Whiteu te svim zaposlenicima UFC-a što su mi dali priliku da pred cijelim svijetom pokažem ko sam i što mogu. Također se želim zahvaliti svim svojim protivnicima. Svi oni su nevjerovatni sportisti koji su doveli do toga da se moram prikazati u najboljem svjetlu. Povlačim se iz takmičenja kao ponosan čovjek koji je imao pozitivan utjecaj na svoj sport. Nastavit ću trenirati dok sam živ i veselim se praćenju novih generacija prvaka", rekao je popularni GSP.

Tokom svoje profesionalne karijere, koja je trajala 17 godina, postao je tek jedan od šestorice boraca u historiji UFC-a s dvije titule u dvije različite kategorije.

Naime, prvak u velteru bio je od 2008. do 2013. godine, kada se prvi put povukao iz sporta sve do novembra 2017. godine, kada je osvojio titulu u borbi za prvaka srednje kategorije protiv prvaka Michaela Bispinga.

Čak je i Habib Nurmagomedov javno zamolio GSP-a da ne ide u penziju prije nego odrade međusobni meč, dok su i ostali ljudi iz MMA ostavili emotivne poruke.

"Jedan je od najboljih svih vremena i zato sam se želio boriti s njim. Samo sam želio dijeliti kavez s njim dok je još aktivan. Želim se boriti s najvećima. Sretno legendo. Vrijeme je nemilosrdno, a tvoja odluka je ispravna", napisao je Habib.