Uspješni Kakanjac
76

Krnjić: Nakon naslova prvaka Evrope, želim i svjetski naslov

FENA
Ahmed Krnjić (Foto: FENA)
Ahmed Krnjić (Foto: FENA)
Kakanjac i bosanskohercegovački reprezentativac u kick boxu, 22-godišnji Ahmed Krnjić, u subotu navečer u glavnom bugarskom gradu Sofiji postao je novi profesionalni prvak Evrope u kategoriji do 88,6 kg WAKO pro-asocijacije.

Krnjić je dugogodišnji član zeničkog KBV Isak-ZE, a u meču za upražnjeni evropski tron porazio je domaćeg borca Dejana Topalskog (36).

"Nije bilo lako, jer trebalo je odraditi drugačije pripreme nego do sada. Bio sam dovoljno spreman, što sam i pokazao na ringu. Meč je išao u tom smjeru da ko je spremniji da će i pobijediti", kazao je na današnjoj pres-konferenciji Krnjić, koji je dodao kako su, uz sponzore koji su pomogli, njegovi treneri Husein Selimović - Musa i Mersed Mulić odradili odličan posao u pripremnom periodu.

Napomenuo kako je za ovu borbu morao smanjiti i kilažu, jer je njegova kategorija bila do 91 kg, zbog čega su posebno morali tempirati treninge.

"To zna biti rizično, jer se može desiti da borac izgubi snagu. U ovom su meču pobijedili mladost i snaga, a odluka sudija je bila jednoglasna. Pobjeda je bila ubjedljiva, jer samo je prva runda bila neriješena, a sve su ostale bile u moju korist. Da je bilo egal, sigurno bi pobjedu dodijelili njemu", podvlači Krnjić.

Krnjića narednog mjeseca očekuje učešće na Državnom prvenstvu BiH, u junu na Balkanijadi u Sjevernoj Makedoniji, a u oktobru i Svjetsko amatersko prvenstvo u kick- boxu u Sarajevu.

"Cilj je da zaokružimo uspjehe ove godine te da, nakon što sam postao prvak Evrope, postanem i svjetski prvak", najavljuje Krnjić, koji je, inače, i student treće godine Ekonomskog fakulteta u Zenici.

"Sve je stvar rada i upornosti. Kada se radi, onda dođu i rezultati. Treba samo nastaviti ovako", ističe trener Selimović, koji priznaje da je tokom meča bio zabrinut nakon prve runde, ali da se pokazalo kako je njegov pulen ipak spremniji.

Selimović je napomenuo kako je kick-box postao olimpijski sport.

Saradnja trenera Selimovića i Krnjića, između ostalog, donijela je u BiH i naslove amaterskog viceprvaka Evrope (2018.) i Svijeta (2017.).

"Pristali smo da Ahmed ovu titulu brani u Sofiji, protiv drugog bugarskog borca, ali nam je prioritet Svjetsko prvenstvo u Sarajevu. Ako se budu preklapali termini, morat ćemo pomjeriti termin odbrane naslova", ističe Selimović.

Kantonalna vlada, kakao je kazao Krnjić, preko Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta finansirat će njegove aktivnosti na mjesečnom nivou s 400 KM. To je iznos stipendije koju u ZDK-u dobijaju vrhunski sportisti prve kategorije.