Dvodnevna posjeta
20

Kick box savez BiH ugostio potpredsjednika WAKO IF-a Salima Kayicija, najavljena saradnja

D. P.
Kick boks savez Bosne i Hercegovine 6. i 7. aprila 2023. godine je ugostio potpredsjednika WAKO IF, WAKO Europe i predsjednika Turske Kick boks federacije Salima Kayicija te člana UO Turske kick boks federacije Tumay Unala.

Osnovni cilj ove posjete je potpisivanje Sporazuma o saradnji ova dva saveza, koji su potpisali predsjednik Kick boks saveza BiH, g. Branko Mihaljević i predsjednik Turskog Kick boks saveza, g. Salim Kayici. Sporazumom su potpisnici izrazili odlučnost da razvijaju sportsku saradnju i da jedni drugima pruže najbolju moguću podršku, u svakoj prilici: podsticanje u promovisanju, međusobnoj sportskoj razmjeni sportista, stručnjaka, programa i korištenja sportskih objekata, kao i sportskih znanja u oblasti vrhunskog sporta i sportske administracije.

Predstavnici Kick boks saveza Bosne i Hercegovine su sa g. Kayicijem, prema protokolu posjete, održali niz radnih sastanaka, medju kojima je i susret sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine, g. Nenadom Nešićem, gdje je jedna od tema sastanka bila vezana za WAKO Evropske vojne igre, koje će se od 08.-10. septembra 2023. godine održati u Turskoj.

Nakon posjete Ministarstva sigurnosti, održan je sastanak sa članovima UO Kick boks saveza BiH, na kojem su razmijenjene informacije o funkcionisanju Saveza, planovima za naredni takmičarski period, te upoznavanje sa djelovanjem WAKO IF za predstojeća takmičenja i prvenstva. Potpredsjednik WAKO-a je, u svojem obraćanju, prenio pozdrave predsjednika WAKO IF, g. Roya Bakera koji je bezuvjetno pozdravio ovu posjetu i podržao ovakav način održavanja veza među članovima WAKO-a i potpomaganja u razvoju i promovisanju Kick boks sporta uopće.

Susret dva prijateljska Kick boks saveza nastavljen je posjetom Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine. Delegaciju su prilimili generalni sekretar doc. dr Said Fazlagić i Dejana Planinčić viši stručni saradnik za sport, međunarodne odnose i projekte OK BiH. Predstavnici KBS BiH na ovom sastanku su bili g-đica Dragana Vitković, član UO i g. Elvedin Dubravac, potpredsjednik Kick boks saveza BiH. Na sastanku se razgovaralo o planovima i projektima koji imaju za cilj razvoj Kick boksa u Bosni i Hercegovini, kao i o aplikaciji Kick boks saveza BiH za članstvo u Olimpijsku porodicu Bosne i Hercegovine u kategoriji neolimpijskih sportova koja će se razmatrati na 4. redovnoj Generalnoj skupštini OK BiH.

Predsjednik Kick boks federacije Turske Salim Kayici je izrazio veliko zadovoljstvo da će se Kick boks naći na programu Evropskih igara što bi predstavljalo najbolju preporuku Međunarodnom olimpijskom komitetu da Kick boks uvrsti na program od nekih narednih olimpijskih igara, čime bi Kick boks postao olimpijski sport.

Olimpijski komitet BiH je uvijek davao podršku svim savezima i sportovima koji imaju za cilj promociju i unapređenje bh. sporta i olimpijskih vrijednosti, te jačanje sportskog sistema u BiH, a u skladu sa Olimpijskom poveljom i pravilima Međunarodnog olimpijskog komiteta i Evropskog olimpijskog komiteta.

Nakon posjete Olimpijskom komitetu, održan je sastanak sa rektorom Internacionalnog Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Ahmetom Yildirimom, koji se zahvalio na posjeti i pružio podršku jačanju saradnje između dva saveza.

Posjetom Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo zvanično je završena službena posjeta potpredsjednika WAKO IF, WAKO Europe i predsjednika Turske Kick boks federacije, Kayici Salima sa članom UO Turske Kick boks federacije, koji je naglasio jaču buduću saradnju između Turske Kick boks federacije i Kick boks saveza Bosne i Hercegovine.