Wilder ili Fury
27

Joshua o borbi koju svi čekaju: To je kao Gospodar prstenova, mora biti u 2020. godini

F. Z.
Anthony Joshua (Foto: AFP)
Anthony Joshua (Foto: AFP)
Anthony Joshua slavio je početkom mjeseca protiv Andyja Ruiza i tako u svoje vlasništvo vratio pojaseve prvaka svijeta u teškoj kategoriji po WBO, WBA i IBF federaciji.

WBC prvak Deontay Wilder borit će se 22. februara protiv Tysona Furyja, a Joshua je istaknuo da se protiv pobjednika mora boriti 2020. godine.

"Osjećam da je to kao Gospodar prstenova. Posljednji prsten. Želim tu borbu, hajde da pišemo historiju. Mora se dogoditi 2020. godine. U istoj smo klasi, istoj eri. Naravno, ako ti momci žele pisati historiju. Posebno Wilder, zbog toga što on trenutno ima pojas. Stvorili smo historiju kada sam postao prvak po drugi put i mislim da možemo dodati tome još nešto 2020. godine", rekao je Joshua.

Pobjedom protiv Ruiza Joshua se pridružio Muhammedu Aliju, Lennoxu Lewisu, Evanderu Hilyfieldu, Mikeu Tysonu i Floydu Pattersonu koji su jedini dva puta osvajali titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji.

Joshua će se morati boriti protiv Oleksandra Usyka iz Ukrajine koji je izazivač u WBO federaciji ili Kurbata Puleva izazivača u IBF federaciji.

"Ako se ne budem borio izgubit ću pojas, a draže mi je da se borim da odbranim naslov", rekao je Joshua.