Borba za IBO titulu
302

Iron Puki pred meč sa Schimdtom: U vrhunskoj sam formi, nadam se da ću postati prvak Evrope

E. B.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Najbolji bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo, alias Iron Puki, će se 9. aprila u Berlinu boriti protiv Nijemca Nilsa Schimdta za titulu evropskog prvaka.

Borba je planirana u Berlinu na događaju koji organizira njemačka promoterska kuća Kuc Boxpromotion, a borba bh. šampiona je ujedno i borba večeri zajedno s onom između Rica Muellera i Floriana Widenhofa.

Ono što je zanimljivo za ovu borbu jeste i to da oba borca imaju isti skor 20:1 s tim da je bh. bokser 19 puta nokautirao svoje protivnike, dok je Nijemac u 14 borbi slavio nokautom.

"U subotu me očekuje jedan od najvažnijih mečeva u karijeri. Moj protivnik je jedan od najboljih koje sam imao, što pokazuje i njegov skor. Nadam se da ću predstaviti i sebe i Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način. Odradio sam vrhunske pripreme, u vrhunskoj sam formi i nadam se da ću postati IBO prvak Evrope", rekao je Puki na današnjoj konferenciji za novinare i dodao:

"Analizirali smo Schmidta, vidjeli smo da je niži od mene, radi dosta saginjanja, otklone i zna biti veoma nezgodan. Zbog toga smo veliku pažnju posvetili preciznim udarcima i pokušat ću ga 'smiriti'. Uvodne dvije-tri runde planiram odraditi taktički i dosta oprezno, pa ćemo vidjeti kako će on reagovati, da li će on ulaziti u razmjenu jer ja volim borbu sa poludistance. Gledat ću da boksam kao u maju u Skenderiji, da sam što više fokusiran u rundi, pa da dobijam jednu po jednu. Na takav način je puno lakše dobiti meč. Ovo je ozbiljan meč i ne smijem se osloniti na to da ću pobijediti nokautom", poručio je Puhalo.

Puki se za evropskog IBO prvaka bori 9. aprila, a put Berlina će krenuti dan ranije kada ga u Njemačkoj očekuje sučeljavanje i zvanično vaganje za meč. Direktan televizijski prijenos osiguran je na kanalima Face TV.