Spektakl u Las Vegasu
161

Iron Puki o borbi za titulu prvaka: Furyju dajem prednost, upitna je nova taktika Wildera

N. K.
Puhalo očekuje još jednu neizvjesnu borbu (Montaža: Klix.ba)
Puhalo očekuje još jednu neizvjesnu borbu (Montaža: Klix.ba)
Britanac Tyson Fury i Amerikanac Deontay Wilder kompletirat će u nedjelju ujutro svoju trilogiju novom borbu za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a očekivanja od borbe te prognozu spektakla u Las Vegasa dao je i najbolji bh. bokser Edin Puhalo.
Popularni Iron Puki je u razgovoru za portal Klix.ba istakao kako prednost daje Furyju ukoliko Kralj cigana bude u približno dobroj formi u kakvoj je bio u njihovoj posljednjoj borbi.

"Smatram da će ishod ovog meča u dobroj mjeri ovisiti o Furyju, odnosno o njegovoj fizičkoj, ali i psihičkoj pripremljenosti. Wilder mi je mnogo drag borac, ali on je promijenio trenera i cijeli tim. Gledao sam mu treninge, izgleda stvarno dobro, ali opet teško je prognozirati njegov rad iz razloga što ne možemo znati kako će biti posložena njegova taktika za ovaj meč kao i hoće li podnijeti pritisak koji će sigurno Fury pokušati nametnuti. Wilder ne voli pritisak", rekao je Puhalo.

Naš bokser smatra kako je Fury je tehnički potkovaniji, dosta agilniji, raznovrsniji i nepredvidljiviji od Wildera.

"Furyjeva mana je da je nestabilan, odnosno nikada se ne zna kako će živjeti i kako trenirati. Sjetimo se njega nakon pobjede nad Vladimirom Kličkom. Totalno se promijenio, opustio, doveo se bukvalno na dno. Drogirao se, vodio neuredan život, udebljao se oko 50 kilograma i na kraju umalo počinio samoubistvo. Wilder je izrazito jak udarač i pravi nokauter, posebno ako mu se pusti da se namjesti za udarac. Ima ta dva direkta koji su ubojiti, a to smo mogli vidjeti u njegovim borbama prije Furyja. Čak je i Furyja bacao dva puta na pod u prvom meču. On je jedan od najvećih udarača i nokautera današnjice. Njemu je mana da ne podnosi ako mu se nametne protivnik i napravi pritisak u borbi", rekao je Iron Puki o borbi koja je na rasporedu u nedjelju ujutro između 4:00 i 5:00 sati po srednjoevropskom vremenu.

U međuvremenu, za prvaka u preostalim bokserskim verzijama je došao Ukrajinac Oleksandr Usyk koji je savladao Britanca Anthonyja Joshuu. Očekuje se kako će ovaj dvojac ubrzo imati i revanš.

Treća borba Wildera i Furyja
Treća borba Wildera i Furyja

"Prednost dajem Usyku, ali u isto vrijeme i moguću bolju izvedbu Joshue jer postavljanjem bolje taktike mogao bi izvući bolji ishod, odnosno pobjedu. Za to bi trebao postaviti i odraditi drugu taktiku. Siguran sam da će za revanš kao i u revanš meču s Andyjem Ruizom odraditi potpuno drugačiji meč, posložiti potpuno drugačiju taktiku i na taj način može pobijediti Usyka. Trebao bi se više nametnuti i više ići naprijed jer u puštanju da se nadboksavaju i nadmudruju prednost će ponovo biti na strani Usyka. Ukrajinac je nadboksao Joshuu i ko bi god išao da se s njim nadboksava od aktuelnih teškaša, mislim da ne bi imali velikih šansi. Meni je lično svidjela izjava Mikea Tysona koji je rekao za obojicu: 'Razumijem da su i jedan i drugi možda imali loš dan, ali da li stvarno mislite da bi s ovakvom izvedbom i jedan i drugi mogli pobijediti mene kada sam bio na vrhuncu'", rekao je Puhalo te se osvrnuo i na konačni rasplet teške kategorije.

"Kao lidera teške kategorije vidim najprije Furyja ako bude disciplinovan, pa onda Usyka i tek onda ostale. Odavno teška kategorija nije bila toliko uzbudljiva jer sada stvarno ima desetak vrhunskih boraca plus novih desetak koji će stasati u svjetske klase za nekoliko godina", istakao je Iron Puki.

Puhalo se svakodnevno priprema za nove izazove, a novu borbu trebao bi imati krajem ove godine.

"Priželjkujem za sebe krajem novembra ili početkom decembra borbu za IBO Intercontinentalni pojas, a to je jedna od najjačih svjetskih federacija. A onda sljedeće godine borbu za službenog izazivača po nekoj od renomiranih i priznatih svjetskih titula te potom i borbu za neki svjetski pojas. Imam vrhunskog trenera i cijelu ekipu te smatram da tek sada dolazi moj vrhunac", poručio je Puhalo na kraju razgovora.