Velika pobjeda
479

Iron Puki nokautom protiv Kurzawe do naslova prvaka Evrope

Klix.ba
Iron Puki slavi novu pobjedu
Iron Puki slavi novu pobjedu
Edin Puhalo, alijas Iron Puki, sinoć je prekidom u trećoj rundi, u prepunoj sali u Frankfurtu, savladao Nijemca Kai Kurzawu i postao šampion Evrope u WBO verziji.

Puki je iskusnog Nijemca na pod poslao već u prvoj rundi, ali se Kurzawa uspio oporaviti, te u nastavku borbe uzvratiti našem šampionu i poslati ga na pod.

Međutim, u trećoj rundi, nakon nekoliko žestokih razmjena, Puki je nokautirao Kurzawu te je sudija prekinuo meč.

Za Edina Puhala ovo je ujedno i 17. pobjeda iz isto toliko mečeva te 16. nokaut, koji mu je ujedno donio i titulu prvaka Evrope u WBO verziji te status izazivača za prvaka svijeta.

"Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Meč je bio žestok od početka do kraja. Pao je u prvoj rundi, a onda mi je istom mjerom uzvratio u drugoj. Ipak, s obzirom na to da sam bio sjajno fizički pripremljen, uspio sam se vratiti u meč i preokrenuti ga u svoju korist. Treća runda je bila žestoka, ali sam krenuo odlučnije u napad I jednostavno demonstrirao silu. Kurzawa je veliki borac i veliki šampion te sam stvarno sretan i prezadovoljan da sam ga uspio pobijediti i to nokautom", prvi su utisci našeg šampiona poslije borbe u Frankfurtu.

Puki dodaje kako je ovo velika pobjeda za boks u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da se ovaj sport, spletom ranijih okolnosti, pomalo nalazi i na marginama javnosti.

"Ovo je velika pobjeda za mene, za Bosnu I Hercegovinu i sve one koji se žele baviti ili bave boksom. Za mene je velika čast što sam kao bokser iz BiH član velike WBO porodice, čiji su supervizori bili na meču i napustili su ga prezadovoljni mojom predstavom. Iskreno se nadam da će vlasti u BiH prepoznati napore, nas sportista, posebno boksera, i podržati nas, jer sam u Njemačku otišao bez podrške države. Vjerujem da će se vremena promijeniti, na bolje", proučio je.

Edin Puhalo će na narednoj bokserskoj ranking listi ubilježiti i ranking karijere i bit će ubjedljivo najbolji u Jugoistočnoj Evropi pa čak i šire.

"Hvala mojim prijateljima, koji su došli da me podrže u Frankfurtu, hvala mojoj porodici, sponzorima i svima vama koji me pratite i podržavate. Ovu pobjedu poklanjam mom dvogodišnjem sinu Arslanu, kojem sam želio pokazati kako treba da se bori kroz život. I naravno, veliki pozdrav za sve moje Bosance i Hercegovce", završio je Puki, kojeg sada očekuje kratki odmor, a onda nastavak priprema za naredna iskušenja, uz nadu da će javnost prepoznati njegov rezultat.