Dobar nastup
1.2k

Hamza Turulja osvojio peto mjesto na Svjetskom karate prvenstvu za seniore

N. K.
Naš najbolji karatista Hamza Turulja je nakon pet pobjeda i dva poraza završio na petom mjestu na Svjetskom karate prvenstvu u Budimpešti.

U pojedinačnom dijelu takmičenja nastupio je među 82 predstavnika, a redom je pobjeđivao predstavnike Alžira, Kineskog Taipeia, Kenije, Turske i Koreje, a poražen je polufinalu od predstavnika Mađarske i osvajača olimpijske bronze nakon po mnogima domaćinskog suđenja te ostaje velika žal za propuštenim finalem.

Meč za bronzanu medalju je izgubio od ruskog predstavnika koji se takmičio pod neutralnom zastavom.

Muška ekipa u borbama Bosne i Hercegovine je pobijedila reprezentacije Senegala 3:1, Kanade 3:0, Mađarske 3:0 i meču za polufinale poražena od Francuske 3:2.

Hamza je u ekipnom dijelu upisao tri pobjede u isto toliko mečeva pobijedivši predstavnika Senegala rezultatom 8:0, predstavnika Mađarske od kojeg je izgubio u polufinalu pojedinačnog dijela rezultatom 4:1 i olimpijskog pobjednika te tri puta uzastopnog prvaka svijeta iz Francuske rezultatom 4:3.

Od ostalih takmičara BiH plasman je ostvario Mahir Džuho sedmim mjestom nakon tri pobjede i dva poraza u kategoriji do 84 kilograma.