UFC 254
925

Habib Nurmagomedov i Justin Gaethje se večeras u Abu Dhabiju bore za titulu

E. B.
Habib Nurmagomedov i Justin Gaethje
Habib Nurmagomedov i Justin Gaethje
Večeras se u Abu Dhabiju održava UFC 254 na kojem će Habib Nurmagomedov braniti titulu u lakoj kategoriji protiv Justina Gaethjea.

Nurmagomedov u karijeri iz 28 mečeva ima isto toliko pobjeda, a mnogi MMA stručnjaci smatraju kako je Gaethje (22-2) u ovom trenutku jedini borac koji bi ga mogao pobijediti i prekinuti dvoipogodišnju vladavinu Rusa.

Habib je titulu osvojio u aprilu 2018. godine kada je savladao Ala Iaquintu, a potom je odbranio protiv Conora McGregora i Dustina Poiriera.

Habibu će ovo biti prva borba u karijeri u kojoj u njegovom uglu neće biti njegov otac Abdulmanap koji je ove godine preminuo od posljedica koronavirusa i vidjet ćemo koliko će se to psihički odraziti na njega.

Također, aktuelni prvak je tokom kampa imao mnogo problema s kilažom i jedva je prošao vagu pred ovaj duel.

S druge strane Gaethje nema mnogo toga izgubiti. U maju ove godine je dobio neočekivanu šansu za borbu koja mu je na kraju i donijela napad na titulu.

Habib se trebao boriti protiv Tonyja Fergusona, no zbog pandemije koronavirusa ta borba je otkazana, te je UFC organizovao borbu za privremenu titulu između Fergusona i Gaethjea. Gaethje je napravio veliko iznenađenje i savladao El Cucuya i stigao do privremene titule.

No, nakon večerašnjeg duela samo će jedan borac moći nositi titulu najboljeg borca u lakoj kategoriji.

Od ostalih borbi izdvaja se sunaslovna u kojoj se Robert Whittaker bori protiv Jareda Cannoniera. Whittaker želi pobjedom ponovo postati jedan od kandidata za borbu protiv Israela Adesanye za pojas nakon što je prošli put nokautiran u drugoj rundi.

Iste ambicije ima i Cannonier koji se tek nedavno spustio iz poluteške u srednju kategoriju, a kladionice daju podjednake šanse obojici boraca.

Glavne borbe počinju u 20 sati, a borba između Nurmagomedova i Gaethjea se očekuje ne prije 23 sata.

Glavne borbe UFC 254:

Khabib Nurmagomedov - Justin Gaethje (laka kategorija, borba za titulu)

Robert Whittaker - Jared Cannonier (srednja kategorija) Aleksander Volkov - Walt Harris (teška kategorija) Jacob Malkoun - Phil Hawes (srednja kategorija) Lauren Murphy - Liliya Shakirova (muha kategorija) Magomed Ankalaev - Ion Cuțelaba (poluteška kategorija)