Obratio se fanovima
52

Filipović: Sretan sam što ću se boriti nakon teške povrede, ljekari su mi spasili život

Piše: D. B.
Mirko Filipović
Mirko Filipović
Nakon što je zvanično objavljeno da će se hrvatski MMA borac Mirko Filipović vratiti u ring krajem septembra te odraditi borbu u organizaciji promocije Rizin, popularni Cro Cop se oglasio putem svoje zvanične stranice na društvenoj mreži Facebook.

Filipović će u ring japanske Super Arene Saitama 30. septembra, a njegov protivnik će biti Amerikanac Roque Martinez. Borba će biti održana po MMA pravilima i označit će Mirkov povratak nakon teške povrede i operacije koljena koju je zadobio tokom treninga u maju, a zbog koje je otkazana njegova borba protiv Roya Nelsona zakazana za 25. maj u Londonu na eventu Bellator 200. Ipak, još tada je Filipović odlučno poručio da ne namjerava odustati, nevjerovatno brzo se oporavio te je spreman za novi izazov.

"Dragi prijatelji, danas je objavljeno da ću se boriti 30. septembra na priredbi Rizin13 u Tokyu. Sretan sam zbog mogućnosti da nastupim tako brzo nakon teške povrede i operacije koju sam imao. Dr. Hudec mi je radio rekonstrukciju prednjeg križnog ligamenta i mikrofrakturu hrskavice, a uz sve to sam dobio trombozu, kojoj sam sam kumovao jer se nisam pridržavao uputa koje sam dobio i koje sam olako shvatio. Trombozu sam dobio nakon nekoliko dana provedenih kod kuće, gdje se nisam pridržavao medicinskog protokola. Vratio sam se u bolnicu gdje sam proveo 14 najtežih dana u svom životu, temperatura mi je varirala od 39 do 40 i punih šest dana je nismo mogli skinuti. Dvije sedmice sam proveo ležeći u krevetu, a ova fotografija je napravljena na dan odlaska kući, gdje se vidi kakve je posljedice ostavilo dugotrajno ležanje. Zahvaljujem se osoblju i sestrama bolnice Sv. Katarina i sestrama kardiogije u KBC Dubrava, gdje sam također proveo nekoliko dana, a posebnu zahvalu želim uputiti dr. Draganu Primorcu, direktoru Sv. Katarine i dr. Jasmini Čatić iz KBC Dubrava, koji su mi doslovno spasili glavu i u subotnje popodne došli od kuće te hitno me hospitalizirali jer je dr. Primorac odmah posumnjao na trombozu. Najmanje što mogu učiniti je da se javno zahvalim na svemu učinjenom za mene. Nakon toga sam dva puna mjeseca proveo na rehabilitaciji kod Saše Bašćevana. Saša, Tomo i Martin su genijalci za rehabilitaciju koji su me za dva mjeseca uspjeli rehabilitirati toliko da sam mogao započeti sa trčanjem i MMA treninzima. Još uvijek svako jutro radim program za jačanje noge i operisanog ligamenta, a nakon toga svoj trening. Moram naglasiti da sam sam trombozu uspješno sanirao i svi nalazi su super, jako se dobro osjećam. Uprkos svemu bit ću u odličnoj formi i radujem se nastupu u Japanu. Zahvaljujem se svima na porukama podrške i na lijepim željama", napisao je Filipović na Facebooku.

Fotografija iz bolnice
Fotografija iz bolnice

Cro Cop ima 43 godine, a 10. septembra će proslaviti svoj 44. rođendan.