Obavljena vaganja
8

FFC u Las Vegasu dobija novog prvaka u teškoj kategoriji

Klix.ba
Sve je spremno za još jednu spektakularnu borilačku priredbu u režiji Final Fight Championshipa. Nakon uspješnog prošlotjednog debija, promocija nastavlja s priredbama na sedmičnoj bazi u Fight Dome areni u Las Vegasu.

U četvrtak navečer su odrađena vaganja i sve je spremno za FFC 32 koji je na redu večeras (noć s petka na subotu po našem vremenu). Priredba donosi sjajne MMA okršaje, a dobit ćemo i novog FFC prvaka u teškoj kategoriji.

Svi borci nadolazećeg FFC-a 32 odradili su službeno vaganje i bez problema zadovoljili potrebnu kilažu. Ipak, do male promjene je došlo u glavnoj borbi, onoj za pojas FFC prvaka. Naime Tony “Hulk” Johnson je zbog povrede bio primoran odustati samo dva dana prije meča te je na njegovo mjesto uskočio sjajni nokauter Carl “Badwater” Seumanutafa (11-8-0). On će odmjeriti snage protiv Sheltona Gravesa (8-3-0), a jedan od njih iz ringa će izaći s pojasom FFC MMA prvaka u kraljevskoj kategoriji.

Graves u ovaj meč ulazi na nizu od šest pobjeda, od kojih je do njih pet došao prekidom, a do titule prvaka će pokušati doći preko Seumanutafe. “Badwater” je iskustvo brusio u Bellatoru, gdje je odradio meč protiv Matta Mitrionea. Njegovo je najjače oružje stand up borba u kojoj ne zazire ulaziti u brutalne izmjene udaraca. To i pokazuje njegovih deset pobjeda nokautom u 11 profesionalnih mečeva, a čak je sedam borbi završio u prvoj rundi.

Sunaslovna borba donosi okršaj velteraša, u kojem će Austin Vanderford (5-0-0) dočekati Brazilca Edmilsona Freitasa (7-2-0). Vanderford je inače bio sudionik “Dana White’s Tuesday Night Contender” showa u kojem je kao veliki autsajder pobijedio prekidom, no White mu ipak nije ponudio UFC ugovor. Trenutno je na skoru 5-0 u svojoj profesionalnoj karijeri, a nedavno je uplovio u bračnu luku s jednom od najpopularnijih MMA borkinja, Paige VanZant.

Našoj će publici biti najzanimljiviji poluteškaški meč u kojem će nastupiti Ivan Erslan (6-0-0), prema mnogima najveći hrvatski MMA potencijal. Neporažen u profesionalnoj karijeri, Erslan će u novome ispitu snage odmjeriti protiv Branka Busicka (2-1-0). Član zagrebačkog American Top Teama u ovaj meč ulazi sa savršenih 6-0. Dvije je pobjede ostvario tehničkim nokautom u prvoj rundi, a posljednju pobjedu ostvario je prisiljavanjem na predaju (arm triangle choke) također u prvoj rundi. Ako niste znali, Ivan uz MMA razvija i boksačku karijeru i to kao sudionik Regionalne lige.

Njegov protivnik Busick također ima sjajnu udaračku sposobnost, no mnogi će se složiti da mu je njegov hrvački pedigre najjače oružje.

“Main card” FFC-a 32 otvorit će meč u lakoj diviziji između Adama Smitha (11-9-0) i Brandona Ricettija (8-2-0), a na uvodnom programu će se naći borci bantam divizije, Corey Conway i Brady Hiestand.

FFC 32: Graves vs. Seumanutafa, rezultati vaganja:

Bantam kategorija:

Corey Conway – 61kg Brady Hiestand – 61,5kg

Laka kategorija:

Adam “Smash” Smith – 70,7kg Brandon “Kiba” Ricetti – 70,3kg

Poluteška kategorija:

Branko Busick – 93kg Ivan Erslan – 92,9kg

Velter kategorija:

Edmilson “The Amazonian Warrior” Freitas – 76,6kg Austin “AK-47” Vanderford – 77,3kg

Teška kategorija (meč za titulu FFC MMA prvaka):

Shelton “Gravedigger” Graves – 117,6kg Carl “Badwater” Seumanutafa – 118,8kg