Održano vaganje
39

FFC 29: Brestovac 12 kila teži od Poturka, obračun Petjea i Danenberga borba večeri

Klix.ba
Foto: FFC
Foto: FFC
Final Fight Championship na danas održanoj press konferenciji u Ljubljani još jednom je najavio sutrašnju FFC 29: Champion vs. Champion priredbu koja će se održati 22. aprila u dvorani Tivoli.

Tražilo se mjesto više u dvorani u ljubljanskom Austria Trend hotelu gdje se održala press konferencija povodom FFC-a 29 “Champion vs. Champion”. Velik broj novinara, reportera, fotografa i općenito sportskih znatiželjnika je došlo vidjeti posljednju najavu prije subotnjeg spektakla koji će prvi put u historiji Final Fight Championshipa ponuditi dvoboj za ujedinjenje dvije titule.

Samo Petje se popeo u kategoriju više, odnosno u onu do 77 kilograma kako bi napao tamošnjeg prvaka Holanđanina Eyevana Danenberga. Peti FFC event u Ljubljani je poseban i po činjenici da će hrvatska promocija prvi put u historiji publici ponuditi jedan profesionalni bokserski meč. Dvostruki bronzani s Evropskih prvenstava i hrvatski olimpijac Hrvoje Sep će debitirati u profi ringu protiv Srbina Milana Petrovića.

Ispred pripadnika sedme sile su se pojavili predsjednik i vlasnik FFC-a Orsat Zovko, ali i novopečeni potpredsjednik promocije, vrlo iskusni i ugledni menadžer upravo iz borilačke branše, Jorge Elias. Mnogo interesa je bilo i za profesionalni bokserski debi Hrvoja Sepa, novu odbranu naslova Hrvata s dablinskom adresom Luke Jelčića, ali najviše pažnje na press konferenciji su ipak odnijeli prvaci koji će međusobno odmjeriti snage: Samo Petje i Eyevan Danenberg.

"Sretan sam što smo ponovno u Ljubljani, mislim da je ovo naš peti posjet”, najavio je priredbu predsjednik FFC-a, Orsat Zovko.

“Ovdje uvijek imamo sjajne evente i borbe stoga mi je drago što smo se vratili. Ovo je prvi put, barem koliko mi je poznato, da jedan prvak u kickboxingu napada drugog nositelja naslova u njegovoj kategoriji", rekao je Zovko.

FFC dobio potpredsjednika s UFC iskustvom

Zovko je predstavio i najnovijeg člana FFC-ovog tima. Jorge A. Elias izvršavat će funkciju potpredsjednika promocije, a riječ je o bivšem UFC-ovom čelniku za Latinsku Ameriku i čovjeku s velikim iskusvom u borilačkom svijetu koje će zasigurno biti od velike pomoći FFC-u, naglasio je Zovko.

“Jednostavno mi je zadovoljstvo i čast prihvatiti ovaj izazov i biti član ovog tima kojeg je Orsat Zovko složio kako bi pratio svoj san. Jako sam počašćen i cijenim to”, kazao je Elias uoči svog prvog FFC-a.

Petje u historijskom lovu na drugi naslov

Velik broj pripadnika sedme sile je na press konferenciju došao upravo radi Ljubljančanina Samo Petjea. I on je nastupio prije nešto više od mjesec dana u Atini osvetivši najteži poraz u profesionalnoj karijeri. Sada je ispred njega još veći ispit. Doslovno veći, kako kvalitetom, tako i gabaritima.

“Zahvaljujem se svima i FFC-u što su mi dali ovu priliku”, rekao je Petje.

“U dvorani Tivoli sam se borio već četiri puta, upisao tri nokauta, tako da je Tivoli praktički moj dom. Imam priliku boriti se za još jednu titulu i to planiram iskoristiti i uzeti taj pojas. Za meč sam trenirao kao i do sada, ali smo prilagodili taktiku. Moram uzeti u obzir visinu i doseg protivnika i zato sam sparingovao s višim borcima. Naporno sam trenirao i spreman sam pokazati rezultate. Moja prednost će biti brzina i pokretnost. On će me naravno pokušati držati na distanci, a ja ću se pokušati približiti, ali vidjet ćemo šta će se dogoditi.”

Nakon što je u Atini uspješno odbranio pojas FFC prvaka, Eyevan Danenberg je prihvatio neobičan izazov – meč u kojem praktički nema šta dobiti, ali može sve izgubiti. No, želja za dokazivanjem da je bolji od Slovenca Petjea mu je olakšala stvar i nagnala ga da prihvati dvoboj koji će u subotu predvoditi čitavu priredbu.

“Siguran sam u sebe, iza mene je su intenzivni treninzi i sutra idem samo po jedno – odbraniti pojas. Petje ide u drugu kategoriju, što smatram njegovom greškom. Stoga ću pokazati ko je ovdje bolji i ko je prvak”, objasnio je Mr. Cool te dodao:

“Nadam se da ću borbu završiti nokautom, naravno, i bodovi su dobri”.

Petje nije htio progonozirati ishod meča.

“Ne bi bilo zabavno da vam sve kažemo unaprijed”, nasmijao je prvak okupljene medije.

Službeno vaganje

Nakon press konferencije održano je službeno vaganje što je bila i posljednja tehnička proba prije spektakla u velikoj dvorani Tivoli.

Podsjetimo, FFC 29 u glavnoj borbi večeri donosi obračun dva prvaka. Samo Petje će svom naslovu do 70 kilograma pokušati pridružiti i onaj u kategoriji do 77 kilograma u borbi s Eyevanom Danenbergom. Prije njih prvak teške kategorije Mladen Brestovac branit će naslov protiv Dževada Poturka koji je na vagu stao s 12 kilograma manje od prvaka.

MMA dio programa predvodi prva odbrana naslova Luke Jelčića u kategoriji do 70 kg, a po prvi put u FFC-u će se održati i bokserski meč u kojem ćemo svjedočiti profesionalnom debiju Hrvoja Sepa.