450 takmičara
33

Evropsko prvenstvo u judou U18 u Sarajevu od 28. juna do 1. jula

Klix.ba
Evropsko judo prvenstvo U18 koje će se organizirati u Sarajevu u od 28. juna do 1. jula potvrda je da su glavni grad i Bosna i Hercegovina postali omiljena destinacija i adresa zvaničnim evropskim i internacionalnim takmičenjima.

Evropska judo unija he nakon što je u Sarajevu više nego uspješno organizirano Svjetsko judo prvenestvo U18 (2015), ponovo povjerila našem Savezu i njegovim osnovnim sportskim organizacijama tehničku organizaciju ovog značajnog zvaničnog prvenstva. U Bosni i Hercegovini je do sada organizirano pet evropskih judo prvenstava, jedno Svjetsko judo prvenstvo i 14 Evropa kupova.

Dakle, uz činjenicu da je judo sport najtrofejniji olimpijski sport u BIH, činjenica da je jedan od onih sportova koji je najviše doprinijeo afirmaciji bosanskohercegovačkog sporta na međunarodnoj sportskoj sceni i kroz orgnizaciju ovih velikih sportskih događaja. Svakako da organizacija ovih i ovakvih sportskih dogadjaja nemjerljivo doprinosi razvoju i popularizaciji judo sporta, afirmaciji Bosne i Hercegovine kao međunarodne sportske destinacije.

Naravno da takmičenja ovog nivoa doprinose i razvoju turizma tu su benefiti od prijenosa uživo, snimci iz Sarajeva četiri dana će se emitirati u cijeloj Evropi i svijetu putem zvanične interneet-stranice EJU.

Svakako da će sve ovo u konačnici dati doprinos jednoj krajnje afirmativnoj slici o Sarajevu i BiH, što je i jedan od krucijalnih razloga organizacije ovih prestižnih takmičenja.

Više od 40 zemalja i 450 najboljih mladih judo takmičara borit će se na sarajevskom tatmiju za laskave titule najboljih judo takmičara za 2018. godinu u Evropi. Po broju zemalja učesnica ovo je zasigurno najveća međunarorna sportska priredba koja će se održati u 2018. godini u našoj domovini.

"Zasigurno, ova manifestacija je još jedna velika pobjeda Judo saveza BiH, pobjeda sinergičnosti rada svih judo aktivista u Bosni i Hercegovini, pobjeda našeg zajedništva", poručili su iz Saveza.