Svjetski poznat Bosanac
1.7k

Erko Jun za Klix.ba: Postigao sam sve u fitnessu, sada je došlo vrijeme za uspjeh i u MMA

Piše: E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što je na KSW 45 eventu u Londonu nokautirao Poljaka Popeka Monstera, najpopularniji Bosanac na svijetu Ermin Junuzović je došao na odmor u Bosnu i Hercegovinu, a u razgovoru za Klix.ba popularni Erko Jun je govorio o svojim počecima, poslovnim uspjesima, ali i o nastavku karijere.

Junuzović, kojeg na Facebooku prati 4,4 miliona ljudi, je sa dvije godine, početkom rata, napustio Bosnu i Hercegovinu i odselio u Belgiju, no nikada nije zaboravio odakle potječe te svugdje s ponosom ističe da je Bosanac.

Erko, koji je svjetski poznat fitness model, na svojoj koži je osjetio izreku "od trnja do zvijezda". Od uličnih tučnjava po Antwerpu do naslovnica uglednih magazina Muscle & Fitness, Flex magazine, Sport en fitness, Knack...

"Sve sam u životu stekao sam, uz veliku podršku majke i brata. Zaista je ovo bio dug i mukotrpan proces. Mnogo sam uložio u sebe, zacrtao svoj cilj i odvajao posljednje pare kako bih se promovisao. Radio sam reklame besplatno, plaćao sam sam odlazak na takmičenja, čak i po SAD-u... Na kraju se sve isplatilo. Social medija je sada najvažnija stvar što se tiče biznisa. Prije sam ja zvao ljude i ganjao da reklamiram kompanije, a sada svi oni mene traže. Pomoglo mi je i to što se nikada nisam pretvarao, bio sam uvijek onakav kakav zaista i jesam, a ljudi primijete tu iskrenost", kaže Erko na početku razgovora za Klix.ba.

Zbog Van Dammea zavolio borilačke sportove

Borilačkim sportovima bavio se od malih nogu.

"Zbog Jean-Claudea Van Dammea sam zavolio borilačke sportove, posebno zbog filma 'Kickboxer'. Također, imao sam kolekciju svih filmova Brucea Leeja, a s bratom sam se stalno tukao, pokušavali smo imitirati ono što vidimo na filmu, tako sam i počeo trenirati kickboks i taekwondo", priča Junuzović.

U 15. godini doživio je povredu na treningu zbog koje mu je noga ostala paralizovana, a prognoze nisu bile nimalo dobre. Kako bi ojačao nogu počeo se baviti fitnessom.

"Nakon pola godine sam dobio ponovo osjećaj u nozi, a istovremeno sam se zaljubio u tegove i fitness. Ubrzo sam se počeo i takmičiti, dobro mi je išlo. Postigao sam sve u fitnessu i bodybuildingu i sada je došlo vrijeme za MMA. U najboljim sam godinama i vrijeme je da napravim uspjeh i na tom polju", kaže 28-godišnji Junuzović.

A u MMA svijet ušao je slučajno.

"Roberto Soldić se u januaru spremao za jednu borbu i posjetio sam ga na treningu. Nije mu trebalo dugo da me nagovori da odradim jedan trening. Naravno, svidjelo mi se, uskoro je došla ponuda da se borim u KSW organizaciji i prihvatio sam je", govori Erko.

"Smijem se boriti protiv bilo koga"

U prvoj borbi se borio protiv poljskog glumca Tomasza Oswiecinskog, a u drugoj protiv rapera Popeka Monstera. Obojica se MMA sportom bave poluprofesionalno, no to je ono što je u potpunosti odgovaralo Junuzoviću.

"Prva borba mi je bila mnogo stresna, nisam znao šta da očekujem. Oswiecinski je imao samo dvije borbe, a Popek je bio iskusniji, jer je radio MMA prije rap karijere. Sve što radim radim planski. Nakon njih dvojice sljedeći korak će biti neko s još više iskustva i ko se baš profesionalno bavi ovim sportom. Nije da se hvalim, ali smijem se boriti protiv bilo kojeg profesionalca", ističe Junuzović te dodaje:

"Moj menadžer Ivan Dijaković dogovara borbe pa ćemo vidjeti ko će mi biti naredni protivnik. Naredna borba će biti početkom iduće godine", kaže Erko koji je svjestan da ga za sada još uvijek gledaju kao show atrakciju, a ne kao pravog borca.

"Sto posto sam se posvetio MMA-u, a tegove dižem samo jednom sedmično. Moja najveća snaga je mentalna. Ono što zacrtam u glavi, sve ću uraditi da se to desi. A sada sam zacrtao da ću postati veliko ime i u MMA sportu", govori Junuzović koji ističe kako ne želi uzalud uzimati privatne časove.

"Mnogi borci uzimaju privatne treninge, ali meni je to bezveze. Više volim sparingovati s pravim borcima. Tri puta sedmično sparingujemo i više se nauči tako kroz borbu gdje su ti prednosti, gdje mane", kaže Ermin Junuzović na kraju razgovora.