UFC 286
22

Edwards na kontroverzan način odbranio titulu protiv Usmana, Gaethje i Fiziev pružili spektakl

E. B.
Foto: UFC
Foto: UFC
Sinoć je u Londonu u O2 Areni održan event UFC 286 na kojem je Leon Edwards odbranio titulu u velter kategoriji protiv Kamarua Usmana.

U augustu prošle godine Edwards je u posljednjoj minuti borbe teško nokautirao Usmana i oduzeo mu titulu prvaka, a sinoć je u Londonu uspio odbraniti na, mnogi će rei, kontroverzan način.

Tokom borbe Edwards je dva puta udario Usmana u međunožje, a jednom se odbranio od rušenja na način da se uhvatio za kavez, zbog čega mu je sudije Herb Dean oduzeo bod.

Usman je bio aktivniji u oktagonu, a Edwards je dominirao udarcima u noge.

Na kraju je dvoje sudija ocijenilo borbu kao pobjedu Edwardsa sa 48-46, dok je jedan borbu bodovao 47-47, a mnogi stručnjaci smatraju kako je neriješen ishod najpošteniji.

Najveći spektakl sinoć u Londonu smo vidjeli u borbi između Justina Gaethjea i Rafaela Fizieva.

Fiziev je u borbu ušao kao favorit, a s obzirom da su obojica poznata kao udarači, skoro svih 15 minuta borbe borci su proveli na nogama.

Udarci su sijevali na sve strane, a na kraju je Gaethje u potpunosti raskrvario lice Fizievu i pobijedio većinskom sudijskom odlukom (29-28, 29-28, 28-28).

Od ostalih borbi vrijedi izdvojiti pobjedu Gunnara Nelsona polugom u prvoj rundi protiv Bryana Barberene, trijumf Marvina Vettorija nad Romanom Dolidzeom jednoglasnom odlukom sudija, te poraz Duška Todorovića od Christiana Leroya tehničkim nokautom zbog povrede u prvoj rundi.