WBO konvencija
248

Edin Puhalo u Tokiju među elitom iz svijeta boksa

D. B.
Edin Puhalo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Puhalo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Organizovanjem vrlo uspješne WBO konvencije u Panami prošle godine, Japanska bokserska komisija (JBC) je zatražila da WBO konvencija ove godine bude u Tokiju te će domaćin biti ikona ovog grada - Tokyo Dome.

Konvencija počinje u ponedjeljak, 2. decembra i traje do četvrtka 5. decembra, a našu zemlju će predstavljati najbolji bh. bokser Edin Puhalo poznatiji kao Iron Puki, koji je dobio poziv od predsjednika WBO federacije.

Uz pomoć sponzora, Puki će se tako naći među svjetskim i evropskim prvacima, najboljim promotorima boksa, a dolazak je najavio i predsjednik Svjetske WBO federacije Francisco Varcarcel i predsjednik Evropske WBO federacije Istvan Kovacs.

Iron Puki je jedini učesnik WBO konvencije, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i s prostora bivše Jugoslavije, a drugog dana Konvencije bit će predstavljen kao dvostruki prvak Evrope, što je velika čast za njega i za našu domovinu.

Puhalo je profesionalni bokser iz Sarajeva, a njegov omjer je 19-0, od čega je 18 puta svoje mečeve završavao nokautom i trenutni je prvak Evrope u WBO federaciji. Osvojio je titulu evropskog prvaka 16. februara 2019. u Frankfurtu u Njemačkoj u meču protiv višestrukog prvaka Njemačke i dvostrukog prvaka WBO-a i IBF-a Kai Kurzawe (omjer 38-6), kojeg je Iron Puki nokautirao u trećoj rundi.

Nakon ove velike pobjede Iron Puki se pozicionirao u top 12 izazivača za WBO svjetskog prvaka. Nekoliko mjeseci kasnije, 26. maja, imao je borbu protiv mađarskog boksera Mate Kristofa 11-10, kojeg je u prvoj rundi pobijedio klasičnim nokautom i još jednom dokazao zašto je jedan od najboljih boksera u cruiser kategoriji (do 91 kg) u jugoistočnoj Evropi.

U Sarajevu je odbranio naslov evropskog prvaka 14. septembra, a protivnik mu je bio Nijemac kuvajtskog porijekla, Ali Rami s omjerom 13-1, a Iron Puki ga je nokautirao u drugoj rundi. Nakon ovog meča Iron Puki se pozicionirao u top 6 izazivača za WBO svjetskog prvaka.

Učešće na WBO konvenciji je još jedan korak za Iron Pukija u njegovom hodu ka tituli svjetskog prvaka.