Meč 14. septembra
411

Edin Puhalo u Sarajevu brani titulu prvaka Evrope protiv Alija Ramija

D. B.
Edin Puhalo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Puhalo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bh. bokser Edin Puhalo, alias Iron Puki, napokon je saznao ime izazivača za odbranu WBO titule prvaka Evrope.

Puki, najbolji evropski i bh. bokser, 14. septembra će u Sarajevu u dvorani na Grbavici ukrstiti rukavice sa Nijemcem rođenim u Kuvajtu Alijem Ramijem.

U svojoj bokserskoj karijeri Rami je imao 14 mečeva sa skorom od 13 pobjeda i jednim porazom, kojeg je doživio od Tayfuna Avana, još 2015, još na početku svoje profesionalne karijere.

Nakon toga je imao 12 mečeva i u svakom je slavio nokautom, a radi se o veoma iskusnom borcu koji iza sebe ima nekoliko sjajnih pobjeda.

Rami je klasični udarač, koji voli borbu sa poludistance, tako da će naš bokser za protivnika imati borca sa sličnim stilom, s tim što treba spomenuti kako je Puki favorit u ovom bokserskom meču, najprije zbog činjenice da će titulu prvaka Evrope braniti pred domaćom publikom, ali i zbog toga što iza sebe ima pregršt sličnih borbi, koje su i ga i dovele na evropski tron gdje se namjerava zadržati još dugi niz godina.

Borba za odbranu WBO titule prvaka Evrope, prvi put u historiji ove federacije, održat će se u Sarajevu, a prije borbe večeri organizatori su najavili šest uvodnih mečeva u kojima će nastupiti bokseri iz BiH, ali i regiona.

"Dugo sam čekao ime protivnika i sada kad sam napokon saznao ko će stajati preko puta mene, slobodno mogu reći da titula ostaje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Imao sam veliku želju da naslov branim u svojoj zemlji, a WBO mi je to na kraju i dopustio i na meni je, ali i na cijeloj državi, velika odgovornost da se prikažemo u najboljem svijetlu“, kazao je Puki, koji nije prestao sa treninzima ni u trenucima kada nije znao ime protvnika.

"Odradio sam prvi dio priprema i hvala Bogu, u odličnoj sam formi. Moj klub Iron Puki Boxing i promoterska kuća, mog menadžera Redže Dedaića, Ketty Boxpromotion, su organizatori ovog velikog eventa, zajedno sa Ministarstvom kulture i sporta na čelu sa ministrom Mirvadom Kurićem“, dodao je Puki, koji je trenutno osmi izazivač za WBO svjetskog prvaka.

Ukoliko uspije odbraniti titulu prvaka Evrope u najjačoj i najboljoj bokserskoj Federaciji u svijetu, postat će jedan od najozbiljnijih izazivača za WBO svjetskog prvaka.

"Treniram 10 puta sedmično, jer želim što spremniji dočekati ovaj meč. Iskreno, nije mi bilo toliko bitno ko će mi biti protivnik, jer sve je do mene i načina na koji se budem spremio. Jedino što mi je bilo bitno jeste da dovedem WBO u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, kako bih svojim sugrađanima poklonio jedan bokserski spektakl. Nadam se da će i druge institucije sa federalnog i državnog nivoa podržati ovaj event i pomoći nam u organizaciji, jer se zaosta radi o velikom događaju“, riječi su bh. šampiona, koji je u profesionalnoj karijeri imao 18 bokserskih mečeva, sa maksimalnim skorom, uz 17 nokauta.