Osmi na listi
336

Edin Puhalo najozbiljniji izazivač za titulu svjetskog prvaka u WBO federaciji

D. B.
Edin Puhalo
Edin Puhalo
Bh. bokser Edin Puhalo, alijas Iron Puki, nakon današnje rang-liste koju je objavila Svjetska bokserska federacija, ušao je u krug 10 izazivača za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji (do 90.72 kg) WBO Federacije.

Puki je trenutno osmoplasirani izazivač na toj listi i to kao prvak Evrope, a podsjećanja radi, titulu svjetskog prvaka drži Latvijac Mairis Briedis.

Naš najbolji bokser je prije nekoliko mjeseci osvojio naslov prvaka Evrope u WBO Federaciji nokautiravši Nijemca Kaija Kurzawu, a uskoro bi trebao i braniti naslov.

"Najprije, za mene je ovo velika čast biti među prvih 10 izazivača u svijetu, a istovremeno je i veliko priznanje za BiH, jer se radi o rang-listi Svjetske bokserske federacije. Ovo znači da mogu u bilo kojem momentu dobiti ponudu da boksam za titulu svjetskog prvaka, jer će Briedis sebi birati protivnika, a nije isključeno da to budem upravo ja“, kaže Puhalo, kojem je velika želja da u BiH organizuje odbranu titule prvaka Evrope.

"Sanjam o tome da naslov prvaka Evrope odbranim u našoj zemlji. Sarajevo ili Goražde su dvije lokacije o kojima trenutno moj tim razmišlja, a nakon toga, ako Bog da, trebao bih ući među četiri izazivača i povećati svoje šanse da se borim za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji", dodao je Puki.

Puhalo još ne zna ime protivnika, protiv kojeg će braniti naslov prvaka Evrope.

"Čekam da WBO Federacija odredi protivnika. Poslije mog meča u Mostaru, u kojem sam već u prvoj rundi nokautirao Mađara Matu Kristofa, WBO je odlučio da me rangira u uži krug izazivača za svjetskog prvaka. U ovoj Federaciji, svjetski prvak u superteškoj kategoriji je i Andy Ruiz, koji je nedavno nokautirao Anthonyja Joshuu, što dovoljno govori o jačini Federacije za koju ja boksam. Ovo je zaista velika stvar za mene i ponosan sam na sve što sam uradio, s tim što bih volio da moj rezultat prepoznaju i sponzori, ali i državne institucije“, na kraju nam je rekao Puhalo, koji je u profesionalnoj bokserskoj karijeri u 18 mečeva ubilježio svih 18 pobjeda, uz 17 nokauta.