U Saitama Areni
40

Duel legendi večeras u Japanu: Fedor Emelianenko protiv Quintona Jacksona

E. B.
Ukoliko ste prije 20-ak godina s nestrpljenjem čekali kraj godine i završni turnir Pridea, večeras ćete se barem na trenutak vratiti u prošlost.

U kultnoj Saitama Areni večeras će se boriti Fedor Emelianenko i Quinton Jackson. The Last Emperor protiv Rampagea. Duel legendi MMA sporta u koprodukciji Bellatora i Rizina.

Iako ne treba posebno predstavljati Fedora i Quintona, spomenimo da se radi o 43-godišnjaku i 41-godišnjaku koji su u svoje vrijeme bili kraljevi ringa, odnosno oktagona.

Emelianenko se smatra najboljim MMA borcem u historji, a početkom 2000-ih godina borio se u Prideu, najvećoj svjetskoj MMA organizaciji gdje je bio prvak bez poraza od 2003. do gašenja organizacije 2007. godine.

U svojoj bogatoj kolekciji pobjeda ima one nad legendama Semmyjem Schiltom, Minotaurom, Kevinom Randlemanom, Mirkom Filipovićem... Ukupno je u MMA karijeri zabilježio 38 pobjeda i 6 poraza.

I Jackson je na početku karijere bio u Prideu gdje se takmičio u srednjoj kategoriji. Borio se za titulu 2004. godine kada je izgubio od Wanderleija Silve. Nedugo nakon toga oprešao je u UFC gdje je uspio postati prvak. Ukupno je u karijeri na skoru 38 - 13.

Večerašnji okršaj trebao bi početi oko 4 sata iza ponoći, a Fedor je blagi favorit.