Od 12. do 15. jula
1k

Driton Kuka glavni instruktor na Ljetnom judo kampu u Fojnici

Klix.ba
Selektor judo reprezentacije Kosova Driton Kuka će biti glavni instruktor na Ljetnom judo kampu Judo saveza Federacije BIH, a na kampu će učestvovati i njegova sportašica, aktuelna olimpijska pobjednica Majlinda Kelmendi.

Kuka je kao takmičar u predratnom periodu sa svojim trenerima i klubovima sa Kosova redovno učestvovao na Ljetnim kampovima Judo saveza RBIH. U poslijeratnom periodu ova saradnja se nastavila i Kuka, tada već u ulozi trenera, sa svojim takmičarima nastavlja učestvovati na kampovima Judo saveza FBIH, gdje se isticala njegova mlada takmičarka, danas aktuelna olimpijska pobjednica Rio 2016 Majlinda Kelmendi.

Treba napomenuti da je Kuka bio takmičar i da je nastupao za Judo klub Bosna pod rukovodstvom trenera Branislava Crnogorca, koji je ujedno i bio rukovoditelj navedenih kampova na kojima su učestvovali judisti sa Kosova. Kuka je također bio i jedan od najboljih mladih takmičara bivše države.

"S ponosom ističemo da će upravo on, danas kao jedan od najboljih trenera na planeti, biti glavni instruktor na Ljetnom judo kampu JS Federacija BIH, koji će se održati u Fojnici od 12. do 15. jula na kojem će učestvovati više od stotinu najkvalitetnijih takmičara iz BIH, Kosova, Austrije i drugih. Ovo je lijep primjer kada sportista preseže rezultate njegovih prethodnih trenera, na što su svi oni koji su sa Kukom radili veoma ponosni. Još jednom moramo naglasiti da je ovo uistinu svijetao primjer za cijeli region, pa i šire, jedne kolosalne sportske saradnje koja traje više od 4 decenije i koja je iznjedrila impozantne međunarodne sportske rezultate. Ovo je između ostalog i potvrda da je sport i da su pravi sportisti kosmopolite te da sport ne poznaje granice", saopćeno je iz Judo saveza Federacije BiH.