U zamišljenom ringu
6

Dambe ili boks na nigerijski način je neobična vještina koju zovu i sport siromaha

K. H.
Ratnička vještina imena "Dambe" aktivnost je koja se često praktikuje u Nigerij, a najviše se povezuje sa Hausa narodima koji predstavljaju jednu od najvećih etničkih grupa u Africi.

Aktivnost je to u kojoj se muškarci s povezom na ruci međusobno obračunavaju u zamišljenom ringu, a razvio se kao potreba zemljoradnika i stočara da se u vrijeme žetve zabavljaju i privuku pažnju, nekada su se na taj način pripremali za rat, a danas to vide kao odličnu priliku za dobru zaradu.

Ova vrsta borilačke vještine je u formi boksa, a sama borba traje tri runde i informacija o pobjedniku se prenosi isključivo usmenim putem. Dambe je sport siromaha, a gotovo svaki borac je iz reda ljudi koji zarađuju teškim fizičkim poslovima.

Kada je u pitanju kategorizacija ljudi, organizatori i učesnici uvijek pokušavaju upariti osobe iste ili slične tjelesne mase s ciljem postizanja što je moguće poštenije borbe, a nekada se u samoj borbi mogu vidjeti stariji muškarci, čak i djeca.

Svaki borac svoju jaču ruku povezuje tkaninom, preko koje stavlja uže, davajući joj izgled sličan toljagi, a druga nepovezana ruka služi da se borac pokuša odbraniti od napada protivnika. Pobjednik meča je onaj koji svojim udarcem sruši protivnika na pod, a taj udarac zove se "ubistvo".

Kako bi udarci bili što krvaviji, a borbe brutalnije, pojedini organizatori su tkaninu ranije namakali u smoli i na nju lijepili staklo. Na pojedinim događajima su se stavljali lanci na jaču nogu, nešto malo civilizovaniji su pokušali uvesti boksersku rukavicu, no sve je predstavljeno kao kršenje pravila tradicionalne borbe.

Najbolji borac na kraju događaja ima priliku zaraditi izuzetnu sumu novca, nekada čak i 500 dolara, a ova aktivnost postala je sve popularnija i van granica Nigerije ponajviše zbog digitalizacije koja je omogućila ljudima iz svakog dijela svijeta da vide kako izgledaju tradicionalne borbe u Nigeriji.

Vezani članci