Spektakl u Las Vegasu
97

Čudesni Fury demolirao Wildera i postao novi svjetski prvak u boksu

N. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Britanski bokser Tyson Fury novi je WBC prvak nakon što je jutros u Las Vegasu u spektakularnoj borbi poslije sedam rundi savladao dosadašnjeg neporaženog Amerikanca Deontaya Wildera.
Već od samog početka gledali smo sjajnu borbu. Wilder je prvi otvorio udarcem desnicom, a nakon toga je Fury uzvratio s nekoliko napada pa je imao blagu prednost. Ni nastavak meča nije razočarao. Obojica su ispalili nekoliko odličnih udaraca, a Wilder je možda imao dva značajnija udarca u drugoj rundi.

Fury je krenuo silovito u trećoj rundi i uspio uzdrmati protivnika desnim direktom. Wilder je potom pao nakon jednog udarca. Sudija mu je brojao pa ga je Fury opet srušio, ali mu sada sudija nije brojao jer je procijenio da se Amerikanac poskliznuo. Wilder se još jednom poskliznuo i pao u četvrtoj rundi, a iako nije bio nokdaun, definitivno su mu noge bile teške i bio je uzdrman.

Odmah na početku pete runde Fury je ponovo uzdrmao Wildera. Prvak je jedva stajao, pao je nakon udarca u tijelo pa mu je sudija opet brojao. U šestoj rundi su dvije razmjene bile prilično izjednačene, a Wilder je kraj runde opet dočekao na konopcima.

Konačna pobjeda došla je u sedmoj rundi kada Wilder jednostavno više nije mogao stajati na nogama niti pružati otpor novom prvaku Furyju.

Podsjetimo, Anthony Joshua ima u posjedu titule po verziji IBO, WBO, WBA i IBF, a jedina koja mu nedostaje je sada oko Furyjevog struka, a to je WBC koju je Wilder držao od 2015. godine.

[TWITTER]1231455695612137472[/TWITTER]

Inače, današnja priredba u MGM Grand Garden Areni imala je naziv "Nedovršen posao", jer je i Wilderu i Fury jedina dosadašnja borba u kojoj nisu pobijedili bila njihova međusobna održana još u decembru 2018. godine, kada je završeno neriješeno nakon 12 rundi.

U dvorani je bilo mnogo zvijezda poput Lennoxa Lewisa, Evandera Holyfielda, Mikea Tysona, Magica Johnsona, Jasona Stathama, Davida Hayea, Claressae Shields...

Bokseri su za ovu borbu u startu ravnopravno podijelili sedam miliona funti, a pola-pola podijelit će i zaradu od PPV, koja bi mogla, procjenjuje se, dosegnuti 60 miliona funti.