UFC 214
7

Cormier vs Jones 2: Tri borbe za titulu i jedan od najiščekivanijih revanša u historiji UFC-a

Klix.ba
UFC se vraća u kalifornijski Anaheim 30. jula sa UFC 214 eventom i spektakularnim fight cardom kojeg će okruniti borba za tron poluteške divizije između bivšeg prvaka Jona Jonesa i trenutnog prvaka Daniela Cormiera. UFC 214 mogao bi biti i najuzbudljiviji UFC ove godine te donosi čak tri borbe za titulu.

Dugoočekivani revanš Cormiera i Jonesa

Ovog vikenda nas napokon čega dugoočekivana borba i jedno od najuzbudljivijih rivalstava u novijoj historijiUFC-a jer Daniel Cormier (19-1 MMA, 8-1 UFC) napokon brani titulu poluteške divizije protiv Jona Jonesa (22-1 MMA, 16-1 UFC) u glavnoj borbi UFC-a 214. Svima je poznat njihov legendarni okršaj iz lobija MGM Grand Arene na službenom sučeljavanju prije prve borbe, ali zna se također da su Jones i Cormier ponajbolji MMA borci općenito koji nikad nisu razočarali u oktogonu.

Jones i Cormier su se prvi put susreli na UFC 182 eventu u siječnju 2015. godine kad je Jones obranio titulu jednoglasnom odlukom i Cormieru nanio prvi poraz. No nakon pobjede je ostao bez pojasa u zamjenu za suspenziju na neodređeno vrijeme nakon skandaloznog bijega s mjesta nesreće koju je skrivio. U sljedećoj borbi ga je zamijenio Cormier i pobijedio Anthonyja Johnsona na UFC-u 187 te otišao kući s pojasom. I onda kreće saga. Jones i Cormier su se zatim trebali susresti na UFC-u 197, ali je Cormier otkazao borbu zbog povrede pa ga je zamijenio Ovince Saint Preux u borbi za privremenu titulu. Jones je pobijedio Saint Preuxa jednoglasnom odlukom i time postao privremeni prvak. Zatim su Jones i Cormier trebali predvoditi UFC 200 u julu 2016. no onda je Jones ponovo pao na doping testu i to opet na iste supstance. Od tada se nije borio. I sad se napokon Jones i Cormier bore na UFC-u 214 s Jimijem Manuwom u rezervi za svaki slučaj, što ovu borbu definitvno čini jednim od najiščekivanijih i najnapetijih revanša u historiji UFC-a.

Woodley napokon brani titulu od novog izazivača

No UFC 214 bi mogao biti i event s najjačim fight cardom ove godine jer ćemo na njemu gledati još borbi za titulu. Upravo jedna takva je i borba između Tyrona Woodleyja (17-3-1 MMA, 7-2-1 UFC) koji će braniti svoj pojas protiv Demiana Maie (25-6 MMA, 19-6 UFC) u velter diviziji.

Ovo će biti Woodleyjeva treća obrana titule nakon što je dvaput obranio zlato of Stephena Thompsona, a pojas je osvojio na UFC-u 201 kad je nokautirao Robbieja Lawlera u prvoj rundi. Sad napokon ide na novog izazivača i to petoplasiranog Maiju koji u oktogon ulazi sa sedam uzastopnih pobjeda. Posljednja žrtva mu je bio Jorge Masvidal na UFC-u 211 u svibnju, nakon čega je definitivno dokazao da zaslužuje još jedan napad na titulu koja mu je izmakla još 2010. u borbi s Andersonom Silvom.

Trzavice u novopečenoj ženskoj pero diviziji

Još jedan meč koji će zasigurno privući puno pažnje je i ženska borba za titulu pero divizije između kontroverzne Cris Cyborg (17-1 MMA, 2-0 UFC) i Tonye Evinger (19-5 MMA, 0-0 UFC). Iako je bivša Strikeforce i Invicta FC prvakinja Cris Justino silno željela borbu s inauguralnom UFC prvakinjom pero divizije Germaine de Randamie, potonja je odbila meč s Cyborg zbog njezine povijesti zlouporabe nedozvoljenih sredstava što je Nizozemku na kraju došlo i glave. UFC joj je prošli mjesec oduzeo titulu i bukirao borbu Cristiane Justino protiv njezine Invicta FC nasljednice na tronu i trenutačne prvakinje Megan Anderson (9-2 MMA, 0-0 UFC) i to za upražnjenu UFC titulu pero divizije. No Anderson je odustala od borbe iz osobnih razloga, pa je umjesto nje uskočila Invicta FC bantam prvakinja Tonya Evinger.

Justino je već dominantno izvojevala svoje dvije UFC pobjede protiv Leslie Smith i Line Lansberg te nije izgubila niti jedan profesionalni meč od debija 2005. Evinger u UFC oktogon ulazi po prvi put i to nakon pobjede nad Yanom Kunitskayom na Invicta FC 22 eventu. Također nije poražena od 2011., pa bi ovo mogla biti dosta napeta borba.

Povratak Robbieja Lawlera

Donald Cerrone (32-7 MMA, 19-4 UFC) i Robbie Lawler (27-11 MMA, 12-5 UFC) su se originalno trebali susresti na UFC-u 213, ali je borba prebačena na ovaj nadolazeći event zbog Cerroneove ozlijede.

Jedanaestoplasirani Donald Cerrone će se ovom borbom pokušati vratiti na pobjedničke staze nakon poraza tehničkim nokautom u drugoj rundi od Jorgea Masvidala u siječnju. Prije toga je nanizao četiri pobjede od kad je prešao u velter diviziju nakon poraza tehničkim nokautom od tadašnjeg prvaka lake divizije Rafaela dos Anjosa u prosincu 2015.

Bivši prvak Robbie Lawler, trenutno trećeplasirani na rang listama velter divizije, nije se borio od brutalnog poraza koji mu je nanio Tyron Woodley koji ga je nokautirao u prvoj rundi i oduzeo mu pojas. Prije toga je Lawler imao pet uzastopnih pobjeda uključujući i dvije obrane titule nakon što je pojas oteo Johnyju Hendricksu u prosincu 2014.

Oezdemiru se ispunila želja, Manuwa kao rezerva

Samo nekoliko dana nakon što je Volkan Oezdemir (14-1 MMA, 2-0 UFC) izazvao Jimija Manuwu (17-2 MMA, 6-2 UFC) nakon UFC Fight Nighta 109 na kojem je ekspresno nokautirao Mishu Cirkunova, ostvarila mu se želja i bukiran je meč ova dva poluteškaša. U svom UFC debiju ovaj je švicarski Turčin pobijedio Ovincea Saint Preuxa, a pobjeda nad Cirkunovim pogurala ga je u sam vrh, iako je u oktogon ušao tek dvaput.

S druge strane, Manuwa u oktogon ulazi nakon pobjeda nad Ovinceom Saint Preuxom i Coreyjem Andersonom. Ovaj 37-godišnji udarač na tren je skoro dobio i priliku za napad na titulu i borbu s Cormierom prije negoli je objavljeno da se Cormier ipak bori s Jonesom. No nije sve izgubljeno. Ukoliko nešto pođe po zlu, Manuwa je tu da uskoči kao Plan B ako Jones opet nešto zabrlja.

UFC 214: Cormier vs. Jones 2 ne propustite u noći sa subote na nedjelju, 30. jula, a direktann prijenos glavnog dijela večeri pratite od 04:00 sata iza ponoći na Fight Channelu.

UFC 214: Cormier vs. Jones 2

Daniel Cormier © vs. Jon Jones Tyron Woodley © vs. Demian Maia Cristiane Justino vs. Tonya Evinger Robbie Lawler vs. Donald Cerrone Jimi Manuwa vs. Volkan Oezdemir